Ezt csak december első három hetében intézheti

Vágólapra másolva!
December 1-20 között választhatják 2017-re az egyszerűsített vállalkozói adót az újonnan bejelentkező adózók. Azoknak, akik 2016-ban az eva szerint adóztak, és ezen 2017-ben sem változtatnak, nem kell újra bejelentkezniük - figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
Vágólapra másolva!

Az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény hatálya alá bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lehet, egyéni vállalkozó esetében a 16T103, társas vállalkozás esetében a 16T203 számú adatbejelentő lapon. Az adatlapok 2016. december 1–jétől letölthetők a NAV honlapjáról, illetve papíron is hozzáférhetők a NAV ügyfélszolgálatain. A nyomtatványok ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postán, illetve az ügyfélszolgálatokon személyesen is benyújthatók az adóhivatal tájékoztatása szerint.

Az eva szerinti adózást többek között

  • egyéni vállalkozók,
  • egyéni cégek,
  • betéti társaságok,
  • korlátolt felelősségű társaságok,
  • ügyvédi irodák és
  • közkereseti társaságok

választhatják december 20-ig. A bejelentkezés ugyanezen időpontig írásban visszavonható. A

határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Ugyancsak 2016. december 20-ig lehet kijelentkezni az Eva törvény hatálya alól. Azoknak

kötelező kijelentkezni, akik december 20-án nem felelnek meg az eva feltételeinek,

például, ha ebben az időpontban adótartozásuk van.

Az egyéni vállalkozók szintén december 20-ig nyilatkozhatnak arról is, hogy magasabb összegű társadalombiztosítási ellátásokhoz a járulékokat a minimálbér másfélszerese feletti járulékalap után fizetik meg.

A NAV a bejelentkezés elfogadásáról vagy elutasításáról, illetve a kijelentkezésről értesíti az adózókat. Bővebben a hivatal honapján lehet tájékozódni.