Már a finnek is az USA-ba menekülnek

A kép illusztráció
Vágólapra másolva!
Skandinávia egyik legnagyobb eszközkezelője átrendezi a portfólióját, és tekintettel az Európába vetett csökkenő bizalomra, egyre nagyobb teret enged az amerikai befektetéseknek.
Vágólapra másolva!

A nagyjából 36 milliárd eurónyi tőkét kezelő finn nyugdíjalap, az Ilmarinen, arra készül, hogy átalakítsa a portfólióját a megváltozott környezet hatására. Ennek következtében a cég immáron nem fogja alulsúlyozni befektetési során az Egyesült Államokat – idézi a Bloomberg a vállalat vezérigazgatóját, Timo Ritakalliót.

Az átszervezés elsősorban a fix hozamú és az ingatlaneszközöket érinti majd, a részvényeket csak kisebb részben. Általánosságban azonban elmondható, hogy

az amerikai eszközök súlyozása emelkedni fog.

„Figyeljünk a földrajzi dinamikát, és növekvő figyelmet fordítunk az Egyesült Államokra, ahogy távolodunk az eurózóna felől" – hangsúlyozta a vezérigazgató.

A befektetők egyébként is egyre türelmetlenebbek Európával kapcsolatban, ahogy folyamatosan nőnek a politikai kockázatok a térségben a gazdasági megszorítások hosszú éveivel, illetve a menekültválsággal párhuzamosan. Legutóbb vasárnap bukott meg az olasz népszavazás az alkotmányos reformról, amit egyesek az instabilitás felé vezető út következő lépcsőjének tartanak.

Ritakallio jelezte, Európa nagyon gyenge növekedési kilátásokkal bír, mivel

az 1-1,5 százalékos bővülési ráta még sokáig kitart majd.

Ennek pedig igen negatív hatásai vannak – tette hozzá.

Az USA-ba menekülnek a befektetések Forrás: 123rf.com

Összevetésképpen a vezérigazgató a dollár további erősödését várja a következő évben, ha Donald Trump megválasztott amerikai elnök tervei valósággá válnak. Mindent összevetve azonban Trump politikája rövid távon egyszerre eredményezhet magasabb inflációt és nagyobb instabilitást – mondta.

Miközben pedig az olyan nyugdíjalapok, mint az Ilmarinen egyre kétségbeesetten küzdenek az alacsony kamatkörnyezet által generált gyenge hozamokkal, a befektetések kiszervezésének vonzereje is csökkent. Ritakallio jelezte,

cégük befektetéseinek csupán 2 százalékát bízzák csak hedge fundokra

– emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette, meglátása szerint a hedge fundok éppen a magas költségek miatt fognak szenvedni a következő években is, mivel a befektetőknek az alacsony hozamok mellett egyre kevésbé éri meg a túl drága kockázat.