Egy megújult Kína lép a kereskedelmi csatatérre

Autumn skyline of skyscrapers attract tourists in Shanghai China Chinese Shanghai skylines skyscrapers high-rise buildings the Bund Pudong SQUARE FORMAT Kína
Tourists look at the Lujiazui Financial District in Pudong with the Oriental Pearl TV Tower, tallest, Shanghai Tower, second tallest, the Shanghai World Financial Center, third tallest, and other skyscrapers and high-rise buildings at the promenade on the Bund along the Huangpu River on a clear day in Shanghai, China, 15 October 2015.
Vágólapra másolva!
Vasárnaptól Kína „piacgazdaságként" kezeli magát, és keményen szembeszáll azon riválisaival, amelyek ezt nem fogadják el. Ezzel nőhet a feszültség a világ második legnagyobb gazdasága és a versenytársak között.
Vágólapra másolva!

Kína politikai lépéséből az következik, hogy más országoknak innentől sokkal nehezebb lesz dömpingellenes vámokat kivetni a világ második legnagyobb gazdaságából érkező termékekre. Ez pedig komoly fejfájást okozhat a fejlett gazdaságoknak, melyek igyekeznek korlátozni például a Kínából érkező olcsó acélt, játékokat, textíliákat vagy kerámiákat – írja a politico.eu.

Ameddig ugyanis egy ország hivatalosan nem piacgazdaság, addig sokkal könnyebb rábizonyítani a dömpinget, ha egy kereskedelmi partner összeveti az árakat egy olyan harmadik gazdaság áraival, ahol a piac határozza meg a költségeket.

Kína bekeményít a kereskedelmi harctéren Forrás: AFP/Liu Jin

Kína közlése szerint

a legfontosabb kereskedelmi partnereinek most le kell állniuk ezzel a módszerrel.

Ez ugyanis szerintük egyenesen következik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaiból, mely szervezethez Kína éppen 15 éve csatlakozott. A kínai vezetés nem is késlekedett, és azonnali figyelmeztetést küldött az Egyesült Államoknak, Japánnak és az Európai Uniónak, amelyben jelezte, ellentámadásba lendülnek, ha ezek országok nem kezelik az új feltételek szerint Kínát a kereskedelmi vitákban. Ráadásul két nappal a december 11-i váltás előtt a kínai Kereskedelmi Minisztérium szóvivője már jelezte, mindenki ellen megteszik a „szükséges intézkedéseket", akik a régi módszer szerint értékelik Kínát.

Amerikai ellenállás

A kínai figyelmeztetés ellenére

az Egyesült Államok azonnal kijelentette, nem fog változtatni a módszertanon,

amellyel eddig megállapította a dömpingellenes vámokat. Az USA Kereskedelmi Minisztériumának egyik hivatalnoka úgy nyilatkozott, országa továbbra is aggasztónak találja az állami irányítás alatt lévő kínai gazdaság komoly egyensúlytalanságait.

Mi több, az USA és Kína között csak tovább fokozódhat az ellentét, amennyiben Donald Trump megválasztott elnököt beiktatják. Trump ugyanis korábban többször is jelezte, hogy élesen ellenzi a kínai kereskedelmi politikát, és ezért sokan attól félnek, kereskedelmi háború törhet ki a két gazdaság között.

Miközben a jogászok most arról vitatkoznak, hogy Kína érvelése a saját státuszáról megállja-e a helyét, Japán szintén egyértelműen visszautasította, hogy új módszer szerint kezelje a világ második legnagyobb gazdaságát.

Európai tánc

Ezzel párhuzamosan az Európai Bizottság megpróbált kissé homályosan állást foglalni Kína piacgazdasági státuszával kapcsolatban, ami komoly jogi nehézségeket is okozhat az Uniónak. Brüsszel ugyanis egy olyan javaslatot próbál jóváhagyatni a Tanáccsal és a Parlamenttel, amely

lényegében eltörölné a különbséget a piacgazdaságok és a nem piacgazdaságok között.

Az Európai Unió új feltételekkel manőverezne Forrás: AFP/Thierry Charlier

Ha a javaslat átmegy, akkor az antidömping kalkulációk egy szinte ismeretlen módszertana lépne életbe, amely a „piaci torzítások" sokkal lazább és nehezebben megfogható értékeléseihez vezetne. Ezek a torzítások magukban foglalhatnák például a hitelekhez való könnyű hozzáférést, az alacsony nyersanyagárakat vagy az olcsó elektromosságot, de gyakran igencsak nehéz lenne ezeket bíróság előtt is bizonyítani.

Jóllehet egy ilyen helyzet komoly fejfájást okozna többek között az európai alumíniumipar számára, Peking szerint az EU javaslata

. A Politico által idézett jogászok véleménye szerint tehát inkább csak idő kérdése, hogy Kína bíróság elég vigye az ügyét az Európai Unióval. Noha egy ilyen eljárás a WTO előtt hosszú évekig is eltarthat, úgy tűnik, érdekes időszak következik a világkereskedelemben.