Évek óta nem volt ilyen rossz decembere Londonnak

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A londoni ingatlanáraknak hat éve nem volt olyan rossz decembere, mint az idei. Ráadásul az áresést vezető központi kerületek gyenge teljesítménye jövőre is kitarthat.
Vágólapra másolva!

A londoni lakáseladók által kért árak novemberhez képest 4,3 százalékkal csökkentek, miközben a belső kerületekben a zsugorodás 6 százalékos volt – idézi a Bloomberg a Rightmove adatait. Az ingatlanpiaci weboldal üzemeltető szerint a London legfontosabb kerületeiben tapasztalható buborék egyre inkább kienged, ami azt jelenti, hogy ezen régiókban jövőre további 5 százalékos lehet az árcsökkenés.

A szezonális lassulás mellett a piaci árak egyre jobban alkalmazkodnak a vevők fokozódó visszahúzódásához, ahogy a vásárlók inkább elhalasztják a vételeiket. Ez pedig különösen London belső kerületeiben igaz – jegyezte meg a Rightmove igazgatója, Miles Shipside.

A brit fővároson belüli különbségeket jól mutatja, hogy

London belső részében az ingatlanárak átlagosan 2,6 százalékkal gyengültek tavaly,

míg a külső kerületekben 2,7 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Ezzel egyébként az egész város átlagárai lényegében nem változtak. A jelentős különbség nagyrészt a luxusingatlanok piacának tudható be. Az ingatlanpiaci befektetőket sújtó áprilisi adóemelés, illetve a brexit ugyanis egyaránt csökkentette a keresletet ezen a területen.

Jövőre is csökkenést mutathatnak London egyes kerületei Forrás: AFP/Ben Stansall

A jelentésből az is kiderül, hogy

a londoni kereslet 7,2 százalékkal zsugorodott éves alapon

novemberben. Országos szinten emellett a kért árak 2,1 százalékos csökkenést mutattak decemberben a megelőző hónaphoz képest, ami megegyezik a szezonális átlaggal, de éves összevetésben 3,4 százalékos volt az emelkedés.

Londonnal szemben a Rightmove azzal számol, hogy

az országos árak 2017-ben az egymást követő hetedik évben erősödhetnek.

A cég 2 százalékos emelkedésre számít.

Egy ettől független, szintén a héten kiadott jelentésből kiderül, hogy az éves brit lakásár infláció novemberben 3,1 százalékra lassult, amivel már a nyolcadik hónapja mutat enyhülést. Az LSL és az Acadata elemzése tükrözi a Righmove adatait, amennyiben jelzi, a londoni átlagárak nem változtak az elmúlt évben. Ezt az anyag elsősorban a belső londoni árak és tranzakciók jelentős csökkenésének tudja be.