A mínuszok végével sem indul fölfelé a jen

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
Bár a japán állampapírok az elmúlt időszakban emelkedést mutattak, és akár még tovább emelkedhetnek a pozitív tartományban, az elemzők szerint a japán jen erősödése még várat magára. A dollár ereje ugyanis a következő időszakban megtörhetetlennek látszik.
Vágólapra másolva!

A 10 éves lejáratú japán állampapír (JGB) a 0,08 százalékos szintet is elérte, miután november közepén újra betört a pozitív tartományba. Ez az elmozdulás összefügg azzal, hogy szeptember végén a japán jegybank bevezette a hozamgörbe kontrollt, és hivatalos célként kijelölte a nullás hozamot a benchmark állampapírra.

Ez a cél pedig valószínűleg emelkedhet is a jövő év első felében

– mondta a CNBC-nek Sayuri Shirai, a Keio Egyetem professzora, a Bank of Japan (BoJ) korábbi tisztviselője. A szakértő szerint a BOJ a 10 éves papír hozamcélját 1 százalékban vagy 0 és 1 százalék közti tartományban határozhatja majd meg.

Noha a Bank of Japan a mostani emelkedésnél nem avatkozott be, november közepén a központi bank egy különleges kötvényvásárlási művelettel lépett közbe, hogy segítse az árfolyamot (amely ellentétesen mozog a hozammal) és közelebb tartsa a hozamot a céljához.

Jegybankok és árfolyamok

Miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemelésével kapcsolatos fokozódó várakozások világszerte (beleértve Japánt) felfelé nyomták a kötvényhozamokat, Shirai arra számít, hogy a Bank of Japan el fogja kezdeni visszafogni az eszközvásárlási programját, ami tovább emelhetné a benchmark papír hozamát.

Megtörhetetlennek tűnik a dollár ereje Forrás: AFP/Adek Berry

Egy ilyen politikai váltás egyébként az azzal kapcsolatos aggodalmakat is enyhítené, hogy a japán központi bank

lassan kifogy a megvásárolható kötvényekből,

ha folytatja a monetáris bázisának évi 80 ezer milliárd jenes (közel 694 milliárd dollár) éves bővítését.

Mindazonáltal Shirai hozzátette, a magasabb JGB hozamok nem támogatnák a jent, jóllehet a magasabb kamatok általában megnövelik az adott fizetőeszköz vonzerejét és támogatják a tőkebeáramlást. A szekértő szerint ennek oka, hogy ha a Fed a jelenleg várt két alkalom helyett háromszor szigorítana jövőre, ráadásul megemelnék az inflációs és a GDP-várakozásaikat 2017-re, akkor folytatódhatna a jen leértékelődése.

A dollár töretlen ereje

Mások szintén arra számítanak, hogy a jen tovább fog gyengülni a dollárral szemben a következő időszakban. A Capital Economics még hétfőn jelezte, azt várják, hogy

a dollár elérheti a 120 jenes árfolyamot is 2017 végére.

Az elemzők itt azzal számolnak, hogy bár a Bank of Japan a belátható jövőben nem változtat a politikáján, a Fed a vártnál többször fog szigorítani, ami fokozhatja a dollár erejét.

A Bank of America Merrill Lynch elemzője ezzel szemben úgy véli, a dollár/jen árfolyamban rövid távon ott a korrekció lehetősége, mivel elképzelhető, hogy a befektetők egy része zsebre teszi profitot. Ebből adódóan Shusuke Yamada a 110-es szint közelébe várja az árfolyamot a közeljövőben. Hosszabb távon azonban már ő is a dollár további felfutására számít, ami a 120-as szint felé tereli majd az árfolyamot a következő évben.