Megszépülnek az olasz eszközök a felfordulás után

euró bankjegy
Vágólapra másolva!
A nemzetközi befektetők számára egyre nagyobb vonzerővel bírhatnak az olasz állampapírok, amennyiben az új vezetés képes előrelépést felmutatni a legfontosabb gazdasági kérdésekben. A piacok számára a kulcskérdést egyértelműen az olasz bankrendszer kilátásai jelentik majd.
Vágólapra másolva!

Habár a december 4-én tartott olasz referendum eredménye nem volt váratlan, a „nemek" aránya meglepően nagy volt. Ezt követően Matteo Renzi miniszterelnöknek nem is volt más választása, mint hogy bejelentse a lemondását. A hétvégén Paolo Gentiloni külügyminisztert kérték föl, hogy alakítson kormányt. Gentiloni úgy tűnik, hűséges a Demokrata Párthoz, és bejelentette, a korábbi adminisztráció keretei között dolgozik majd, ami megnövelte annak valószínűségét, hogy számos minisztert is megtart a Renzi kabinetből – derül ki a Pioneer Investments blogbejegyzéséből.

A piacok láthatóan nem rendültek meg a politikai felfordulástól, amit az is bizonyít, hogy az olasz eszközök látványos ralit produkáltak december 5-én hétfőn a nyitás utáni rövid eséseket követően. Egyértelmű azonban, hogy

az olasz politikai ügyek elválaszthatatlanul összefonódtak az ország bankrendszerének sorsával.

Úgy látszik tehát, hogy sokkal inkább a bankszektorral (és különösen a világ második legrégebbi bankjának, a Monte dei Paschi di Sienának a javasolt feltőkésítésével) kapcsolatos hírek azok, amelyek valójában mozgatják az olasz kötvényeket és részvényeket.

Paolo Gentiloni Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ahogy pedig az Európai Központi Bankot (EKB) egyre jobban kezdték aggasztani a Monte Dei Paschi problémái, illetve a megoldás hiánya, a jegybank felügyeleti ága azzal próbálta felpörgetni az eseményeket a múlt héten, hogy visszautasította az olasz bankot, amely még öt hetet kért a tervezett tőkeemeléshez. A legfontosabb befektetőnek számító katari állam egyébként visszavonult, és közölte, megvárja, amíg letisztul a politikai helyzet a döntés meghozatala előtt.

Ennek következtében Gentiloni jövőbeni miniszterelnöknek

két komoly üggyel kell majd szembenéznie,

ha megkapja a szükséges parlamenti támogatást. Az egyik a Monte (és remélhetőleg más kisebb bankok) feltőkésítése, illetve a választási törvény reformja, amely jelenleg a parlamenti helyek tekintetében hatalmas erővel ruházza föl a győztes pártot.

Ha a kettő közül bármelyikben – vagy mindkettőben – előrelépést tud felmutatni az új vezetés,

akkor az olasz eszközök kockázati prémiumai, illetve az ország állampapírja igencsak vonzóvá válhatnak a nemzetközi befektetők szemében. Ennek következtében a Pioneer elemzői úgy vélik, az olasz államkötvények felülsúlyozása erősen indokolt a jelenlegi értékeltségek mellett.