Vágólapra másolva!
Egy brit férfi 140 kilométer megtétele után feladta tervét, hogy a világon elsőként a Guinness Világrekordok által is hitelesítve átússza az Atlanti-óceánt.

A 38 éves Ben Hopper pénteken, az ötödik egymást követő viharos nap után jelentette be, hogy a kísérőhajójában keletkezett károk miatt és egyéb okokból egy későbbi időpontra halasztja tervének megvalósítását.

A volt rendőr több mint 3000 kilométert tett volna meg úszva Nyugat-Afrika és Brazília között. November 13-án indult a szenegáli Dakarból, Afrika legnyugatibb pontjáról, és 33 nap alatt mindössze 140 kilométert hagyott maga mögött. Ilyen tempóban több mint két évig tartott volna az óceán átúszása.

Az eredeti tervek szerint naponta hét órán át úszott volna, és öt hónap alatt kelt volna át az óceánon.

Hopper azt mondta, hogy időjárási, egészségi és technikai problémák miatt az indulás óta 15 napot vesztett el.

Barátai és egykori segítői szerint Hopper terve eleve nagyon vakmerő volt, és hamar lemaradt a tervezett távok teljesítésében, mivel cápák támadtak rá a háborgó vizeken és medúzák csipkedték össze.

Közleményében az extrémsportoló igyekezett hangsúlyozni, hogy a vállalkozás nem vallott kudarcot, csupán "megszerezték a jövőbeni sikerhez szükséges tapasztalatot".

Hoppert tucatnyi segítőtárs kísérte a Big Blue nevű katamaránon, amely állítólag komolyan megrongálódott a viharokban, és az út folytatása veszélybe sodorhatta volna mindannyiuk életét.

Az AFP szerint eddig a világon csak egyetlen embernek, a francia Benoit Lecomte-nak sikerült úszva átkelnie az Atlanti-óceánon. A férfi 1998-ban ellentétes irányban, a massachusettsi Cape Codból úszott a nyugat-franciaországi Quiberonba. Teljesítményét azonban a Guinness nem hitelesítette, mert Lecomte a kimerültség miatt csaknem egyhetes kényszerpihenőt tartott az Azori-szigeteken.