Ezek a legdurvább jóslatok 2017-re

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
Milyen lenne, ha az olasz részvények 100 százalékos ralit produkálnának? Vagy ha az amerikai egészségügyi papírok 50 százalékot zuhannának, esetleg Nagy-Britanniában elmaradna a brexit? A Saxo Bank belenézett a jósgömbbe, és kiolvasta a 10 legdurvább eshetőséget a jövő évre nézve.
Vágólapra másolva!

A koppenhágai Saxo Banknál már hagyomány, hogy minden évben közreadják a legelképesztőbb előrejelzéseiket a következő 12 hónapra. Tekintve, hogy az idei év bővelkedett jelentős meglepetésekben, a pénzintézet vezető közgazdásza, Steen Jakobsen szerint 2017 ébresztőt jelenthet mindenki számára, aki úgy véli, a dolgok úgy mehetnek tovább, ahogy eddig – írja a MarketWatch. Mindenesetre íme a 10 legdurvább jóslat a jövő évre.

Elmaradó brexit

Látva a populista politikák globális térnyerését, Brüsszel kulcsfontosságú engedményeket tesz Nagy-Britanniának, például a bevándorlás vagy a szabad mozgás terén, amely utóbbi kiemelt jelentőségű a pénzügyi szektor számára. Mire tehát a brexit a brit parlament elé kerülne, az Európai Unió az engedményeivel lényegében már semmissé teszi a kilépést.

Ez arra ösztönzi a brit jegybankot, hogy

0,5 százalékra emelje föl az alapkamatot,

aminek következtében az euró 0,7300 fontig gyengülne a december közepi 0,84 körüli szintekről.

Kínai robbanás

A világ második legnagyobb gazdasága ráeszmél, hogy a feldolgozóipar és az infrastruktúra által fűtött növekedési bumm a végéhez ért, és a fiskális, illetve monetáris politikáján keresztül sokkal inkább egy fogyasztás alapú modellre fókuszál.

Kilőhet a kínai gazdaság Forrás: Imaginechina/Wang gang

Ennek eredményeként

Peking masszív ösztönző programot indít be, és szélesebbre tárja a kínai pénzügyi piacok kapuit a nemzetközi befektetők előtt.

A gazdasági növekedés 8 százalékra bővül 2017-ben, a fogyasztás által hajtott robbanás pedig hatalmas lendületet ad a Shanghai Composite Indexnek, amely 5 ezer pont fölé emelkedik – nagyjából 60 százalékot izmosodva a december közepén mért szintekhez képest.

A Fed merész lépése

Donald Trump új amerikai elnök fiskális politikája fájdalmas ralit indít be a kötvényhozamok terén, aminek következtében a 10 éves lejáratú amerikai állampapír hozama eléri a 3 százalékot, széles körű piaci pánikot idézve elő.

Váratlan lépéssel állhat elő az amerikai jegybank Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Hogy lenyugtassa a piacokat, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed átveszi a Bank of Japan stratégiáját, és

1,5 százalékon rögzíti a 10 éves papír hozamát.

Ez pedig hét éve nem látott ralit indít be a kötvénypiacon.

Dől az amerikai dominó

Ahogy a legfontosabb gazdaságokban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fiskális politikára, eladási hullám söpör végig a globális kötvénypiacon, felnyomva ezzel a kamatokat világszerte. Ez az elmozdulás pedig tovább nyomja majd a tőkét kötvényalapokból a részvénypiaci termékek felé. Ez viszont azt jelenti, hogy

az alacsony minősítésű adósságok refinanszírozása szinte lehetetlenné válik,

ami csődhullámot idéz elő a magas hozamú hitelek piacán. A Saxo Bank jóslata szerint így az amerikai bóvlikötvények bedőlési aránya elérheti a 25 százalékot is.

A réz hidegrázása

Az idei év egyik legjobb teljesítőjének számító réz lehet 2017 egyik legrosszabbja, ahogy a nyersanyag súlyos eladói nyomás alá kerül. Ez akkor történhet meg, ha a piacok ráeszmélnek, hogy Donald Trumpnak meg kell küzdeni azért, hogy véghezvigye a beígért infrastrukturális beruházásokat, aminek következtében csökkenni kezd a fém iránti kereslet.

A réz lehet az év egyik nagy vesztese Forrás: AFP/Pt Newmont Nusa Tenggara

Ehhez jön még, hogy Kína kereslete szintén zsugorodásnak indul, ahogy az ország átáll a fogyasztás által vezérelt gazdasági modellre. Ez a kombináció pedig

a 2009-es mélypontjára, fontonként 1,25 dollárig nyomhatja le a réz árfolyamát,

amely december közepén még a 2,5 dolláros szint környékén mozgott.

A Bitcoin nagy menetelése

Ahogy Donald Trump beváltja a költségvetési élénkítésekkel kapcsolatos ígéreteit, az amerikai költségvetési hiány 600 milliárd dollárról 1200-1800 milliárd dollárig emelkedik. Ez jelentősen megdobja nem csupán az amerikai növekedést, de az inflációt is, aminek következtében a Fed kamatot emel.

Ezzel együtt a dollár is ralizni kezd, és a felfutások

arra késztetik a feltörekvő piacokat, hogy a dollárral szemben alternatív elszámolási eszközt keressenek.

A digitális valuták népszerűsége akkor ugrik majd meg, amikor Kína és Oroszország elfogadja a Bitcoint mint a dollár részleges helyettesítőjét. Következésképpen a Bitcoin értéke 2100 dollárig erősödhet a december közepén tapasztalt 700 dolláros sávból.

Beszakadó egészségügy

Az amerikai egészségügyi részvények kezdeti felfutása gyorsan elmúlik 2017-ben, ahogy a befektetők ráeszmélnek, hogy a Trump kormányzat nem bánik kesztyűs kézzel a szektorral. Ahogy az új elnök olyan reformokat vezet be, melyek hatékonyabbá és olcsóbbá teszik a területet, a Health Care Select Sector SPDR ETF tőzsdén kereskedett alap 50 százalékos zuhanással elérheti a 35 dolláros szintet.

A peso lerázza magáról Trumpot

Úgy tűnik, a mexikói peso az egyik legnagyobb vesztese Donald Trump elnökké választásának. Mindazonáltal a jóslat szerint a befektetők ráeszmélhetnek, hogy Trumpnak a beígérteknél sokkal kisebb mozgástere van, hogy odacsapjon a Mexikóval folytatott kereskedelemnek, ami

jelentős felívelést idézhet elő a peso árfolyamában.

Mindeközben viszont Kanada a magasabb kamatok nyomása alá kerülhet, ami hitelproblémákat idézhet elő az ország lakáspiacán. Ez a kombináció pedig azt eredményezné, hogy a kanadai dollár mintegy 30 százalékot gyengül a pesóval szemben a 2016-os csúcsához képest.

Szárnyaló olasz bankok

A jóslat szerint Európában felállítanak egy új intézményt, az Európai Rossz Hitelek Bankját, amely lehetővé teszi a pénzintézeteknek, hogy tőkéhez jussanak, és lerázzák magukról a mérlegeiket terhelő rossz hiteleket.

Akár szárnyalhatnak is az olasz bankok Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Egy ilyen lépésnek a több mint 200 milliárd eurónyi rossz hiteltől szenvedő olasz bankok lennének a legnagyobb haszonélvezői, melyek

ennek eredményeként több mint 100 százalékot raliznának.

Ezzel pedig az olasz pénzintézetek lennének az év legjobban teljesítő részvényeszközei.

Az EU kinyitja a csapot

Mivel egyre komolyabban kell szembenéznie az eurószkeptikus hangok erősödésével, az EU beindít egy hat évre szóló, 630 milliárd eurós élénkítési tervet. Ezzel együtt az EU vezetői bejelentik az eurókötvények kibocsátását, hogy finanszírozni tudják az ezer milliárd eurós infrastrukturális beruházásaikat. Ez a kombináció nem csupán a régió belső kapcsolatait erősítené meg, de a külföldi tőkebeáramlást is eredményezne az EU területére.