Véglegesítették Megyeri Balázsék magyar-német edzőjét

Karlsruher SC vs SpVgg Greuther Fürth soccer FOOTBALL, Radoki János
Fuerth's headcoach Janos Radoki watches during the German 2. Bundesliga soccer match between Karlsruher SC and SpVgg Greuther Fuerth at the Wildparkstadium in Karlsruhe, Germany, 2 December 2016. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Uwe Anspach/dpa
Vágólapra másolva!
Véglegesítették posztján Radoki Jánost, a német másodosztályú Greuther Fürth labdarúgócsapatának magyar-német kettős állampolgárságú vezetőedzőjét.

"Az elmúlt négy fordulóban két győzelmet és egy döntetlent értünk el Jánossal. Képes volt megadni a remélt lendületet a csapatnak, és hiszünk benne, hogy a következő hónapokban stabilizálni tudja az együttest" - nyilatkozta csütörtökön Helmut Hack klubelnök.

Radoki november 21-én, Stefan Ruthenbeck menesztése után került megbízott edzőként a magyar válogatott kapus Megyeri Balázst is foglalkoztató Greuther Fürth élére. Új megbízatása a szezon végéig szól.

Radoki János Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Uwe Anspach

Az előző bajnoki fordulóban játszott mérkőzés (az Union Berlin otthonában ért el 1-1-es döntetlent a Fürth) után Radoki nyilatkozott a helyszínen tartózkodó kollégánknak. Akkor azt mondta, hogy a klubvezetés részéről egyértelmű a szándék, hogy szeretnék őt vezetőedzőként látni, és a döntés igazából csak rajta múlik.

„Ez most attól függ, én mit akarok. Négy héten át, naponta 15-16 órát dolgoztunk. Rengeteg munka van mögöttünk, szükségem van négy napra, hogy lehiggadjak és átgondoljam, mi volt pozitív és mi nem tetszett, illetve mire van szükség az elnök úr részéről.

– vázolta akkor a helyzetet Radoki.

Radoki 1972-ben Móron született, de gyermekkorában a szüleivel Németországba költözött. Augsburgban kezdett futballozni, 1996 és 1999 között a Fürth csapatát erősítette, majd

a Bundesligába feljutott Ulm szerződtette, ahol 1999 és 2001 között 25 élvonalbeli mérkőzésen játszott,

és felkeltette az akkori magyar szövetségi kapitány, Bicskei Bertalan figyelmét, aki 2000 őszén meghívta a Litvánia elleni világbajnoki selejtezőre, amelyen végül nem lépett pályára.

A Greuther Fürth együtteséhez 2013 januárjában tért vissza, több mint három évig a klub utánpótlásában tevékenykedett. Ahogy a fentebb már idézett cikkben fogalmazott:

„Németországban ez a magyarok útja. Kicsiben kezdünk, és lépdelünk felfelé.

Együttese a téli szünetben a 12. helyen áll a 18 csapatos német másodosztály tabelláján. A téli felkészülés január 3-án kezdődik, a bajnokság pedig január utolsó hétvégéjén folytatódik.