Ennél az is jobb lett volna, ha belém törlik a lábukat

Madarász Isti
Vágólapra másolva!
Milyennek látta 2016-ot mozis szempontból egy rendező, akinek pont ebben az évben bukott hatalmasat az első nagyjátékfilmje? Madarász Istivel vettük végig a tavalyi év legnagyobb filmélményeit a Filmklub podcast első idei adásában. Elemeztük a legutóbbi Star Wars-filmet, vitatkoztunk a Neon démonon, kibeszéltük Ryan Goslingot, Tom Cruise-t és általában a sztárok helyzetét Hollywoodban. Szóba került a Hurok is, így kiderült, Madarász Isti mennyire bukott ki, amikor nagyon kevesen ültek be a várva várt időkavarós thrillerére. A beszélgetést a cikk alján meghallgathatja.
Vágólapra másolva!

A Filmklub podcast első 2017-es adása némileg rendhagyó, elhívtuk ugyanis Madarász Isti rendezőt, hogy közösen átbeszéljük a tavalyi év filmes csúcspontjait, az ő tízes toplistáját használva vezérfonalként. Madarász Istivel utoljára 2013 nyarán dumáltunk, azóta rengeteg minden történt vele, például tavaly mutatták be első nagyjátékfilmjét, a Hurok című thrillert. Az időhurkokat, akciójeleneteket és szerelmi drámát felvonultató film szóba is került, mivel rákerült Madarász Isti 2016-os toplistájára. Így arról is beszéltünk, hogy élte meg, hogy a filmje megbukott.

Madarász Isti Fotó: Valami Hektor

„Eljött egy pont, hogy már látni se bírtam” – mondta erről. A legrosszabb az volt, hogy a kezdeti dicsérő kritikák után hallgatás következett, a nézők pedig nem jöttek. „Jobban esett volna, ha leírja mindenki, milyen szar a film, és beletörli a lábát, akkor legalább foglalkoznak vele.” Öniróniával és humorral lépett túl a kudarcon, ez a beszélgetésből is lejön, „mindenki azzal vigasztalt, hogy a Szárnyas fejvadász is később lett kultfilm”.

Száraz Dénes és Madarász Isti a Hurok forgatásán Forrás: www.SandorFegyverneky.com/Www.Sandorfegyverneky.Com

A toplista helyezettjein végiglépegetve természetesen ezer más téma előkerül, ahogy az lenni szokott, ha mániákusok ülnek le mikrofonok elé. Így olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy van-e olyan, hogy egy film túl húsba vágó ahhoz, hogy élvezzük? Átélhetünk-e katarzist, ha nem is értjük rendesen, miről beszélnek a szereplők? Bevonzzák-e még a nézőket az olyan hollywoodi sztárok, mint Will Smith vagy Brad Pitt? És hol marad az utánpótlás?

„Mintha már a stúdiók sem akarnák, hogy legyenek ilyen önjáró sztárok” – érvel Ryan Gosling kapcsán Madarász Isti, majd egy nagyszerű Tom Cruise-anekdotával illusztrálja, miért őt tartja továbbra is az egyik legelhivatottabb, legprofibb színésznek. Megbeszéljük, ki hogyan kezeli a felfokozott hype-ot, az elvárásokat, és késhegyig menő vitát folytatunk egy provokatív filmről.

Ryan Gosling a Rendes fickókhoz készült promóképen Forrás: InterCom

Ha meghallgatja a műsort, kitűnő tippeket szerezhet, hogy milyen filmeket kell megnéznie a tavalyi évből. Nem is áruljuk most el, melyik szuper horrorról lelkendezett Madarász Isti úgy: „zsigeri paráztatás”, és egy másik filmről (pontosabban annak alkotójáról): „én szeretem az ilyen bogaras zseniket”. Egy harmadikról azt mesélte el, otthon nem lett volna türelme hozzá, moziban viszont „katartikus élmény” volt.

Az évösszegző adás végén még arra is jutott idő, hogy elsoroljuk, melyik 2017-es filmeket várjuk a legjobban.

A Filmklub podcast adását megtalálja az iTuneson, letöltheti MP3 formátumban, vagy meghallgathatja az alábbi lejátszóban. A podcasthoz tartozó RSS-csatornát itt találja.