A bűvész, aki eltüntette Alexandriát a nácik elől

Robert Houdin, bűvész
Robert Houdin fellépéseinek plakátjai
Vágólapra másolva!
Számos bűvész van, aki nemcsak a színpadon ejtette ámulatba a nézőket, hanem a világtörténelem alakulásában is komoly szerepet játszott. A bűvészek segítettek már a történelem során hadseregeket, kémszervezeteket és rendőrséget is. Kelle Botond, az Illúzió Mesterei bűvészshow kreatív producere segítségével összegyűjtöttük a leghíresebb eseteket.
Vágólapra másolva!

Aki bűvésztrükkökkel vert le egy lázadást Algériában

1856-ban a francia gyarmaton, Algériában lázongás tört ki. A lázadást a helyi törzsi varázslók szították, akik többek között azt állították magukról, hogy természetfeletti erejüknél fogva nem éri őket a pisztolygolyó, és szellemek védik őket.

A franciák különleges megbízottként a neves bűvészt, Jean-Eugène Robert-Houdint küldték Algériába, hogy bemutatóival tegyen túl a törzsi varázslókon. Robert-Houdin előadta a törzsfőnököknek

az elkapott pisztolygolyó trükkjét,

amikor puszta kézzel állítja meg a bűvész a rálőtt pisztolygolyót. Illetve látványosan lelőtte a varázslókat védő szellemeket.

Jean-Eugène Robert-Houdin plakátjai Forrás: Origo

Egy ház fala előtt rálőtt a láthatatlan szellemekre, mire vérfoltok jelentek meg a lövés irányában a falon. Ezzel sikerült kivívnia a tiszteletet a törzsfőnökök körében, a varázslóknak pedig kellően megtépázta a tekintélyét. Így egyetlen emberi áldozat nélkül sikerült letörnie a felkelést.

Elterelés és információszerzés a bűvészet eszközeivel

A legújabb kutatások szerint az óceán mindkét partján igénybe vették a világhírű, magyar származású szabadulóművész Houdini szolgálatait. Mint titkos ügynök, Houdini segítette a német rendőrség munkáját, de kémkedett a Scotland Yardnak, információkat gyűjtött az orosz felkelők tevékenységéről, és állítólag részt vett az amerikai kémelhárítás munkájában is.

Kártyalapba rejtett térkép Forrás: Origo

A II. világháború során a neves mentalista, Joseph Dunninger az álcázási technikákkal kapcsolatos tanácsokkal látta el az USA hadseregét. John Scarne, a mesteri kézügyességű bűvész pedig arról tartott előadásokat az amerikai katonáknak, hogy hogyan gátolhatják meg, hogy átverjék őket szerencsejátékokban. Ebben az időszakban

kártyákba rejtett térképeket

is készítettek a bűvészek tanácsai alapján a szövetségesek, amelyeket eljuttattak a hadifoglyoknak, ezzel segítve szökésüket.

Az italba kevert szerek trükkje

Az 50-es években John Mulholland bűvésztechnikákról írt oktatóanyagot a CIA számára, amelyben többek között arra tanította az ügynököket, hogyan kell különböző szereket mások italába tenni észrevétlenül.

John Mulholland a CIA-nak írt oktatóanyagot Forrás: Wikimedia Commons

A hidegháború idején olyan gépkocsikban és vasúti vagonokban szöktettek ki ellenállókat Kelet-Németországból, amelyeket a színpadon az illuzionisták által használt trükkös dobozok mintájára készítettek. De kétségkívül a legjelentősebb szerepe a történelemben Maskelyne-nek volt.

A világ legnagyobb illúziója

Jasper Maskelyne a II. világháború alatt szó szerint a világ valaha volt legnagyobb illúzióit valósította meg, amikor tankokat tett láthatatlanná a levegőből, emellett fegyverekkel és lőszerekkel teli raktárakat tüntetett el, valamint egy komplett várost rejtett el és tett láthatóvá kilométerekkel odébb.

Felfújható Sherman tankot visznek amerikai katonák Forrás: Origo

Jasper Maskelyne, a neves angol bűvész 1939-ben azzal kereste meg a brit hadsereget, hogy

szívesen segítene nekik az álcázásban. Azzal győzte meg őket, hogy látszólag megjelentetett egy német csatahajót a Temzén – mindössze tükrök és egy miniatűr modell segítségével.

A vezetésével létrehoztak egy 14 szakértőből álló különleges egységet, amelyben építészek, mérnökök, díszletmunkások dolgoztak.

Jasper Maskelyne brit illuzionista Forrás: Beachcombing's Bizarre History Blog

A csapattal hatalmas álhadseregeket hoztak létre mindössze farostlemezből és festővásznakból.

Eltüntette Alexandriát a németek elől

A legnagyobb trükkje Alexandria „eltüntetése” volt. Alexandria 1 milliós kikötőváros volt 1941-ben, egyúttal a szövetségesek egyik fontos utánpótlási központja. Érthető, hogy a német bombázások első számú célpontjának számított. Ezért az angolok felkérték Maskelyne-t és csapatát, hogy álcázzák a várost.

Rommel taktikai helyzetmegbeszélést tart a sivatagban. Az Afrika Korps komolyan fenyegette Egyiptom földközi-tengeri partvidékét Forrás: Bundesarchiv

„Nem tudtuk befedni. Nem tudtuk álcázni. Nem tudtuk elrejteni” – mondta állítólag Maskelyne.

Alexandria illúziója korabeli német légi felderítési képen Forrás: Origo

Ezért tehát az igazi Alexandriától három mérföldre felépítette az éjszakai fényekkel kivilágított város kicsinyített mását, épületmodellekkel, vasútvonallal, ál-légvédelmiágyúkkal. Még a Szuezi-csatorna illúzióját is létrehozta kúpos tükrök segítségével. Eközben az igazi Alexandriát teljesen elsötétítették.

Heinkel-111 német közepes bombázók Forrás: Bundesarchiv

A beszámolók szerint a németek 8 éjszakán át bombázták egyfolytában a hamis Alexandriát, és az igazi kikötő megmenekült. A források egyetértenek abban, hogy a fortély mentette meg Alexandriát.

Teherautóknak álcázott tankok

1942-ben az el-alameini csata során az ő segítségével sikerült félrevezetni a németeket, és elhitetni velük, hogy a támadás délről fog érkezni, miközben Montgomery északról készült támadni.

Északon 1000 tankot álcáztak Maskelyne segítségével teherautónak. Délen pedig komplett álhadsereget hoztak létre 2000 tankmodellel, álvasútvonallal, ál-rádióforgalommal.

Csapatszállító hajók modelljei Forrás: Origo

Szerencsére napjainkban is rengeteg tehetséges bűvész kápráztat el minket trükkjeivel. A hazai bűvészek és illuzionisták új generációjának küldetése, hogy népszerűsítse ezt a történelmünket is befolyásoló művészeti ágat. A két éve útjára indított

Illúzió Mesterei műsorban

az ország legkiválóbb bűvészei és világbajnok illuzionisták kápráztatják el az itthoni közönséget. A tavalyi nagy sikereknek köszönhetően idén már a hatodik előadást hirdették meg a szervezők a márciusi előadássorozatra.