A devizapiaccal játszik a világ legkisebb fejlett gazdasága

Otthon, Otthonok, amelyek lehetetlennek tűnő helyeken épültek
Izland Elliðaey Island
Vágólapra másolva!
A világ legkisebb fejlett gazdaságának számító Izland napjainkban azon gondolkodik, hogyan pozícionálja a koronát a devizapiacon. A legnagyobb aggodalmat egyébként a fizetőeszköz túlzott ereje jelentheti.
Vágólapra másolva!

Teljesen felülvizsgálná az izlandi monetáris politika keretrendszerét az ebben a hónapban hatalomra került jobbközép koalíció. Ennek következtében akár fixálhatják is a korona árfolyamát vagy egy meghatározott sávhoz köthetik a mozgását – idézi a Bloomberg Benedikt Johannesson izlandi pénzügyminisztert.

A felülvizsgálat eredménye akár egy kevésbé durva lépés is lehet, jelesül a mostani irányított beavatkozás fönntartása. A leginkább drasztikus lépés az lenne, ha Izland maga mögött hagyná a koronát egy másik fizetőeszközért.

Mozgástér és kockázat

A lehetőségek tárháza igen nagy, köszönhetően Izland jelentős mennyiségű devizatartalékának, amely a GDP 36 százalékának felel meg – közölte a pénzügyminiszter.

Az árfolyam fixálása azonban nem kockázatmentes,

és már Izlandnál nagyobb gazdaságokat is bajba sodort, legutóbb éppen Svájcot.

Új időszak kezdődhet Izlandon Forrás: Origo

Johannesson hangsúlyozta, a kormány elsődleges célja, hogy kontrollt szerezzen a korona fölött, még akkor is, ha nőnek az aggodalmak a gazdaság túlhevülésével kapcsolatban. A miniszter azonban sokkal inkább a korona erősödése miatt aggódik. Az árfolyam instabilitása ugyanis negatív hatást gyakorol a vállalati eredményekre, ráadásul, ha túl nagy a devizapiaci fluktuáció, akkor fennáll a veszély, hogy a kamatoknak is magasabban kell állniuk, mint egyébként.

Nagy menetelés

A korona 30 százalékot ralizott az euróval szemben a 2013-as mélypontja óta. Ez elsősorban az izlandi gazdaság lendületes növekedésének, illetve annak tudható be, hogy

a kormány tavaly elkezdett lépéseket tenni a 2008-ban bevezetett tőkekontrollok leépítése felé.

Az euró/korona árfolyam alakulása 2007 óta Forrás: Investing.com

Izland most azt tervezi, hogy a legutolsó devizakorlátozásokat is eltörli, ez azonban valószínűleg nem fog kéz a kézben járni egy monetáris politikai változással – jelezte a miniszter. Meglátása szerint ugyanis a monetáris politika módosulása hosszabb időt igényel, mint a tőkekontrollok visszavonása.

Szilárd alapokon

Mindezzel együtt Johannesson azt is hangsúlyozta, hogy Izland ma sokkal jobban be van biztosítva az esetleges sokkok ellen, mint 2008-ban volt. A bankok ugyanis nem üzletelnek külföldön, miközben a tőkearányuk is sokkal erősebb.

Noha Izland gazdasága ma szárnyal, amit a tavalyi harmadik negyedéves

10,2 százalékos éves alapú GDP-növekedés is alátámaszt,

az ország jegybankja az esetleges túlfűtöttség veszélyeire hívta fel nemrég a kormány figyelmét, kérve a fiskális élénkítések visszafogását.

A pénzügyminiszter közölte, figyelemmel követik a kormányzati túlköltekezéssel járó kockázatokat. Johannesson kiemelte, együttműködnek a jegybankkal és másokkal annak érdekében, hogy többletet produkáljanak a felívelő időszakban. Hozzátette, a tavalyi növekedés után a kormány idén is tekintélyes bővülést vár az izlandi gazdaságtól.