Az európaiak elszalasztották a nagy lehetőséget

Európai Unió, zászló, Európai Központi Bank
Uniós zászlók az Európai Központi Bank frankfurti épülete előtt
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek rekord alacsony kamatkörnyezetében az európai lakosságnak soha nem volt még ilyen jó esélye arra, hogy igen kedvező feltételek mellett építse le vagy módosítsa a tartozásait. A probléma azonban az, hogy a többség mégsem élt a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

Az európaiak majdnem kétharmada tartózkodott attól, hogy új hitelt vegyen fel, esetleg refinanszírozza vagy kibővítse a már meglévőket alacsonyabb költségek mellett, vagy arra használja a megtakarításait, hogy kifizesse a hiteleket – idézi a Bloomberg az ING felmérését.

Azon megkérdezettek közül, akik úgy döntöttek, hogy kevesebbet takarítanak meg az alacsony kamatok miatt, csupán 11 százalék törlesztett teljesen hiteleket. Emellett mindössze 8 százalék törődött azzal, hogy meglévő jelzáloghiteleket építsen le.

Lesznek még gondok

Mindezek arra utalnak, hogy a fogyasztók nehéz helyzettel nézhetnek szembe, ha a kamatok végül emelkedésnek indulnak. Noha az Európai Központi Bank kiterjesztette a mennyiségi lazítási programját és a Bank of Englandtől is azt várják, hogy még legalább két évig rekord alacsonyan tartsa a benchmark kamatot,

a növekvő inflációs nyomás azt is jelentheti, hogy a laza monetáris politika időszaka lassan a végéhez közelít.

A lakosság nem csapott le az alacsony kamatokra Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Tekintettel arra, hogy az európaiak 50 százaléka rendelkezik hitellel, az eddigieknél sokkal többen használhatnák ki az alacsony kamatok időszakát a leépítésre – mondta a kutatócsapat vezetője, Ian Bright. Hozzátette, a hitelállomány csökkentése sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít váratlan kiadások esetén, illetve ha az egyéb költségek emelkednek.

Védtelen Európa

Tovább súlyosbítja a képet, hogy az ING jelentése szerint bár már nyolc év telt el a válság óta, a legtöbb ember továbbra sincs felkészülve a pénzügyi sokkokra, illetve arra az eshetőségre, ha elveszítené az állását. Európában

a válaszadók majdnem harmadának nincs semmilyen megtakarítása,

és akiknek van, azok 36 százaléka is csupán három hónapra elengedő tartalékkal rendelkezik, ha elveszítené a munkahelyét.

Mindeközben a vizsgált lakosság negyedének úgy is van fölvett hitele, hogy ezzel együtt megtakarítással is rendelkezik, amellyel törleszthetné tartozása egy részét. Ez annak ellenére is így van, hogy egy brit elemzés már 2014-ben rámutatott,

a brit háztartások minden évben nagyjából 650 font felesleges kamatterhet vállalnak

a fentiek miatt.

A 13 európai országban 15 ezer embert bevonó felmérés, melyet októberben az Egyesült Államokban és Ausztráliában is elvégeztek, igen rossz képet fest Európáról. Az USA-ban ugyanis csupán a megkérdezettek 16 százalékának, míg Ausztráliában 23 százaléknak nem volt semmilyen megtakarítása. Ezzel szemben az európai érték 29 százalék lett.