Johnny Depp lánya nagyon rangos filmes díjat kaphat

Lily-Rose Depp
Vágólapra másolva!
A francia Oscarnak becézett César-díjkiosztóra az Elemi ösztön és a 8 nő rendezőinek új filmjei érkeznek a legtöbb jelöléssel, Johnny Depp és Vanessa Paradis lánya pedig arra a díjra pályázik, amit az édesanyja 27 évvel ezelőtt nyert el.
Vágólapra másolva!

Szerdán hirdették ki a francia Oscarnak hívott César-díj jelöltjeit, és ahogy az várható volt, Paul Verhoeven bizarr, a nemi erőszakot merőben szokatlan módon feldolgozó thrillere, az Elle kapta a legtöbb jelölést, szám szerint tizenegyet. Ugyanennyi kategóriában versenyez a termékeny francia rendező, Francois Ozon Frantz című filmje, amely az első világháború vége után játszódik, és egy gyászoló német lány és titokzatos francia férfi találkozásáról szól.

Pierre Niney és Paula Beer a Frantz című filmben Forrás: Mandarin Films

Az Elle főszerepében számos hidegrázós pillanatot okozó Isabelle Huppert is jelölést kapott, a legjobb színésznő díjáért többek között Marion Cotillarddal (Mal de pierres) és a legutóbb a részben Magyarországon forgatott Infernó-ban feltűnt Sidse Babett Knudsennel (La Fille De Brest) verseng. Huppert a Golden Globe-gálán már győzött, ezek után toronymagas esélyesnek számít hazája díjkiosztóján is.

Isabelle Huppert a 2017-es Golden Globe-gálán Forrás: AFP/Valerie Macon

Sajnálatos módon sem az Elle-t, sem a Frantz-t nem mutatták be a magyar mozik, a kilenc jelölést kapott A sors kegyeltjei... meg a többiek című abszurd vígjátékot viszont nálunk is vetítették, igazi nyalánkság azok számára, akik szeretik az meghökkentő, kifacsart humort.

A Mal de pierres című régimódi romantikus dráma nyolc, a Cannes-ban a legjobb elsőfilm díját elnyerő Divines hét, a legjobb idegen nyelvű Oscarért versengő, a magyar mozikban jelenleg is futó Xavier Dolan-film, Ez csak a világ vége pedig öt jelölést kapott.

Ez utóbbiban nyújtott alakításáért a tizedik César-jelölését kapta meg Nathalie Baye, akivel tegnap közöltünk interjút. A legendás színésznő már négy alkalommal nyerte el hazája legrangosabb filmes elismerését, legutóbb 2006-ban A kis hadnagy című krimiben nyújtott alakításáért.

Nathalie Baye az Ez csak a világ vége című filmben Forrás: Cirko Film

Az idei César-gálán egy részben Magyarországon készült film is díjat kaphat, az animációs filmek kategóriájában jelölt A vörös teknős egy részét Kecskeméten rajzolták.

További érdekesség, hogy Johnny Depp és Vanessa Paradis 17 éves lánya, Lily-Rose Depp esélyes arra, hogy megválasszák a múlt év női felfedezettjének a The Dancer-ben nyújtott alakítása okán. Az édesanyja 27 évvel ezelőtt kapta meg ugyanezt a díjat a Noce blanche című romantikus drámáért.

Lily-Rose Depp a The Dancer című ilmben Forrás: AFP

Tavalyelőtt Kristen Stewart vehette át a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat a Sils Maria felhői-ért, ő volt az első amerikai színész, aki valaha Césart kapott. Sokan számítottak arra, hogy az Alkonyat-sorozat sztárja az idén a legjobb színésznők közé kerül a Personal Shopper-ben nyújtott alakításával, de nagy meglepetésre Olivier Assayas cannes-i rendezői díjas filmje egyetlen jelölést sem kapott a Césaron.

Kristen Stewart a Personal Shopper című filmben Forrás: Cannes Film Festival

A legjobb külföldi film kategóriájában a román Érettségi, a brazil Aquarius, a belga Az ismeretlen lány, a német Toni Erdmann, az amerikai A régi város, a brit Én, Daniel Blake és a kanadai Ez csak a világ vége verseng. Ebben a kategóriban tavaly a Saul fia is a jelöltek közé került, ám a díjat végül az egy évvel korábbi Oscar-gálán diadalmaskodó Birdman vitte el.

A César-jelölések teljes listáját itt olvashatja el.