Több mint tízezer embert tiltottak el a cégügyektől

képviselői fizetések, parlament, országgyűlés, aktatáska
Vágólapra másolva!
2016-ban több mint 13 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 30 ezer felé emelkedett az eltiltottak száma. 
Vágólapra másolva!

„Még belegondolni is szédítő, hogy

ez is azt mutatja, hogy a cégvezetési kultúrának van még hova fejlődnie hazánkban” – mondta Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Miért tilthatják el a cégvezetéstől?

A cégbíróság jellemzően – jogerősen megállapított – ki nem elégített hitelezői követelések és be nem fizetett pénzbírságok esetén tilthat el magánszemélyeket a cégügyektől. Az eltiltott személyek lényegében 5 évre eltiltásra kerülnek cégvezetési, cégképviselői jogkörtől és bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröktől is, áll az Opten közleményében. Mint írják,

évről évre emelkedik a cégvezetéstől eltiltott személyek száma,

ami egyrészt rávilágít a cégstruktúra gondjaira, ugyanakkor értelmezhető a „gyógyulás” egyik eszközének is. Az eltiltások emelkedése ugyanis egyben a problémás magánszemélyek növekvő arányú kiszűrését is jelenti a rendszerből.

Újonnan eltiltottak száma
2010479
2011702
20121 139
20131 991
20145 147
201512 554
201613 015

Az eltiltások kérdése a nagyságrendje mellett még azért is érdekes, mert a magánszemélyek sokszor nem csak egy céget képviselnek. Ha egy magánszemélyt egyik cégének ügyei miatt eltiltják, akkor elméletben minden kapcsolódó cégénél meg kell jelennie az eltiltás tényének, de a gyakorlat itt sem ilyen egyszerű.

ráadásul úgy, hogy az esetek 90 százalékában az eltiltott személy az egyetlen aláírója a cégnek” – idézi Pertics Richárdot a cég közleménye. Az Opten arra figyelmeztet, hogy a cégeknek nem árt résen lenni, kivel is kötnek üzletet, hiszen egy ilyen szerződés már jogi szempontból is érdekes kérdéseket vet fel, de üzleti szempontból egészen biztosan kimagasló kockázattal járhat.