A káosz hullámain emelkedik az arany

arany gold
TO GO WITH AFP STORY BY PHILIPPE ALFROY A gold worker holds a 1 KG gold bullion at Istanbul Gold Refinery (IGR) on January 13, 2015 in Istanbul. Since 2007, Turkish banks have opened gold accounts in their branches to collect gold bullions, coins, jewels as well as scrap gold that Turkish people are keeping "under the pillow" and to reintroduce it in the financial system so it can benefit the whole economy. It is estimated that Turkish households have accumulated at least 3,500 tons of gold "under the pillow".AFP PHOTO/OZAN KOSE
Vágólapra másolva!
Az arany egy erős hónap erős zárására készül, miután a Donald Trump elnökségével kapcsolatos bizonytalanságok növelték a piaci kockázatokat januárban. Ezzel a nemesfém június óta nem látott havi erősödéssel fejezheti be az év első hónapját.
Vágólapra másolva!

Az arany 4,5 százalékot erősödött januárban, részben kárpótolva ezzel a befektetőket a negyedik negyedéves 13 százalékos zuhanásért. Az elmúlt év utolsó hónapjaiban ugyanis az új amerikai elnöktől várt adócsökkentések és infrastrukturális beruházások az egekbe röpítették a kockázati étvágyat – és ezzel a részvényárfolyamokat –, lehúzva a biztonságos menedéknek számító arany árát.

A befektetők azonban

egyre idegesebben kezdenek reagálni Donald Trump elnökségének első napjaira.

A feszültség azt követően csak tovább fokozódott, hogy az elnök hétfőn leváltotta az ideiglenes igazságügyi miniszterét, miután Sally Yates nem volt hajlandó támogatni Trump bevándorlásról szóló rendeletét.

Nő a biztonságos arany vonzereje Forrás: ANP/AFP/Koen Suyk

Ez a feszültség pedig nyomást helyez a dollárra, és megnöveli a biztonságot adó arany vonzerejét a piacokon – mondta a Bloombergnek Vyanne Lai, a National Australia Bank közgazdásza.

Fokozódó feszültség

Miközben az erősödő amerikai gazdasági növekedésekkel, az adócsökkentésekkel, valamint a lazuló szabályozói környezettel kapcsolatos várakozások lenyomták az arany árát novemberben, Trump megválasztása után,

ez a trend januárra megfordulni látszik.

A befektetőket aggodalommal tölti el, hogy Trump az elnöksége első hetében aláírta a rendeletet, melynek értelmében az USA kivonul a Csendes-óceáni Partnerségből (TPP), majd megerősítette azon tervét, hogy falat akar építeni a mexikói határra. Mindez pedig az aranyat támogatja

Az arany árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ezzel párhuzamosan azonban

az emelkedő kötvényhozamok, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől várt kamatemelések egyaránt vissza tudják fogni az arany további izmosodását.

Éppen ezért Gnanasekar Thiagarajan, a Commtrendz Risk Management Services igazgatója úgy véli, a kamatemelések valószínűsége miatt az arany általános állapota továbbra is gyenge.

Közép-európai idő szerint kedden délután az arany unciánkénti árfolyama közel 1 százalékos emelkedés mellett 1206 dollár volt.

A dollár is kapott egy pofont

Yates menesztése csak fokozta a befektetők idegességét, melyet Trump hét muszlim országgal szembeni beutazással kapcsolatos korlátozásai váltottak ki. Ezen lépések, kiegészülve a protekcionista gazdaságpolitikával fokozták annak kockázatát, hogy a befektetők elbizonytalanodnak az amerikai eszközökkel kapcsolatban. Ez pedig

az amerikai dollárt is megütötte,

amely nagyjából 2,1 százalékot gyengült ebben a hónapban, amire március óta nem volt példa.

A US Dollar Index változása Forrás: Investing.com

A piaci volatilitás pedig feltehetően csak fokozódni fog, ahogy a Fed kétnapos ülése szerdán lezárul, illetve amikor pénteken közzéteszik a januárra vonatkozó amerikai munkaerő-piaci adatokat – tette hozzá Gnanasekar.