A közel-keleti befektetők lecsapnak a londoni lehetőségre

politics referenda Horizontal CITY SKYSCRAPER The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on
The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on June 26, 2016. British business minister Sajid Javid on Sunday urged companies not to panic following Britain's vote to leave the European Union (EU) despite dire warnings of the economic consequences of the Brexit vote. "Our economic fundamentals remain strong. They're strong enough to weather any short-term market volatility," he said, after Thursday's vote plunged global financial markets and the value of the pound. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Miközben a brexit behúzta a féket a brit kereskedelmi ingatlanpiacon, a közel-keleti befektetők úgy vélik, a gyenge fontból és a felpattanó nyersanyagárakból fakadó előnyök felülemelkednek az általános kockázatokon.
Vágólapra másolva!

A közel-keleti térség befektetői adták a külföldi kereskedelmi ingatlanvásárlások 24 százalékát Nagy-Britanniában a negyedik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 10 százalékkal – idézi a Bloomberg a Fidelity International adatait. Ezzel együtt minden más külföldi régió csökkentette a vásárlásait.

Az látszik, hogy a közel-keleti ügyfelek egyre nagyobb étvágyat mutatnak London iránt – jelezte a Knight Frank brókere, Stephen Clifton. Hozzátette,

két kulcsfogalom áll a jelenség mögött: a deviza és a stabilitás.

London üzleti negyedében ugyanis hét éves mélypontra süllyedtek az irodaárak a brexitszavazást követően, ami azt eredményezte, hogy az ingatlanalapok is pánikba estek, félve a további zsugorodástól. Ezzel szemben viszont az értékek stabilizálódtak, ahogy a külföldi befektetők a gyenge font következtében jelentős kedvezménnyel juthattak hozzá az ingatlanokhoz a referendumot követően.

A nagy hullámvasút

Az olcsó font azonban önmagában még nem elegendő vonzerő a közel-keleti befektetőknek, akik erősen támaszkodnak az olajbevételekből adódó dollárvagyonra. Mielőtt tavaly az olaj évtizedes mélypontra zuhant volna, a régióból érkezők jól ismert és értékes ingatlanokat vásároltak a brit fővárosban.

A közel-keleti befektetők régi jó viszonyt ápolnak Londonnal Forrás: AFP/Oli Scarff

Majd 2015-ben bekövetkezett a fekete arany összeomlása, amivel párhuzamosan a londoni ingatlanok értékei rekord magasságokba szöktek. Ez azt eredményezte, hogy

a közel-keleti térségből érkező befektetések összesen hat egymást követő negyedévben mutattak lassulást.

Most azonban a Fidelity számai szerint a régió befektetői visszatértek, és a negyedik negyedéves 1,6 milliárd fontnyi befektetett összeggel 83 százalékos éves alapú bővülést hoztak össze.

Előnyök és lehetőségek

Noha a font összeomlása az ázsiai vásárlók számára is előnyt jelent, Kínában például a kiáramló tőkére vonatkozó állami korlátozások megnehezítik a helyzetet. Ez pedig elősegíti, hogy a közel-keleti vásárlók növeljék a piaci részesedéseiket – hangsúlyozta Matthew Richardson, a Fidelity International kutatócsoportjának vezetője. Az sem mellékes, hogy a térség számos befektetője régóta tartó jó kapcsolatot ápol Nagy-Britanniával, ráadásul az oktatási és a jogi rendszer is a stabilitás érzetét kelti – tette hozzá.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

A devizahatásból fakadó kedvezmények mellett a londoni irodák a jelenlegi árakon már

más európai városokhoz képest is egyre izgalmasabb lehetőséget kínálnak.

Az első osztályú irodák hozamai Párizsban 3, míg Berlinben 3,5 százalékosak. Ezzel szemben a londoni üzleti negyed 4,25 százaléka megfizethető áron igencsak vonzó – mondják a Kinight Franknél.

Vannak olyan befektetők, akik jól ismerik Londont, és tudják, manapság a történelmi átlagnál sokkal kedvezőbben lehet megvásárolni ezeket az eszközöket – tette hozzá a KPMG brit ingatlanpiaci részlegének vezetője, Andy Pyle.