Az USA lehet a legvonzóbb befektetési célpont

GettyImageRank2 POLITICS WEST PALM BEACH, FL - FEBRUARY 10: President Donald Trump arrives on Air Force One at the Palm Beach International Airport to spend part of the weekend with Japanese Prime Minister Shinzo Abe at Mar-a-Lago resort on February 10, 2
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy évben azok a befektetők jártak a legjobban, akik az amerikai részvénypiacot választották és ez valószínűleg az idén sem lesz másként – derült ki az Aegon Prémium ügyfélklub rendezvényén. A világban azonban minden eddiginél több a bizonytalanság, így nem árt az óvatosság.
Vágólapra másolva!

Befektető szempontból jók a világgazdaság idei kilátásai – hangsúlyozta előadásában Al-Hilal István, a Fidelity International értékesítési vezetője. A derűlátásra több tényező is okot adhat. Az egyik, hogy a világ valamennyi gazdasági szempontból meghatározó részén (USA, EU, Kína, Japán) kifejezetten jól alakulnak a vállalkozások várokozásait tükröző beszerzési menedzser indexek (PMI). Biztató az is, hogy a gazdaságilag fejlett régiókban újra kismértékű inflációt észleltek, ami alapvetően jót tesz a gazdaságnak. Ugyancsak jó jel, hogy a bérek is növekedésnek indultak, ami a fogyasztás növekedésén keresztül hajthatja a gazdasági növekedést.

A világgazdaság motorját 2017-ben is az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye fogja hajtani.

Az újdonsült elnök ugyanis komoly infrastrukturális fejlesztéseken gondolkodik, átalakítaná az adórendszert, az egészségügyet és a hadsereget, szabályozná a bevándorlást és ami a fő: protekcionista gazdaságpolitikát folytatna.

Mindez megrendeléseket hozhat és ezért jót jelenthet a tőzsdén jelenlévő amerikai cégeknek. Az amerikai részvényeken túl dollárba fektetni sem lehet rossz választás idén, hiszen a feltámadó infláció miatt az amerikai jegybank majdnem biztosan kamatot emel majd, ami tovább erősítheti az amerikai fizetőeszközt.

Donald Trump Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Raedle

Az USA-hoz hasonlóan az Európai Unió kilátásai sem rosszak, bár ebben a térségben is van egy elég komoly kockázat.

Kérdés ugyanis, hogy mennyire rázza majd meg a közösséget a britek kilépése, a Brexit?

Intő jel lehet, hogy a brit fogyasztók megriadtak kissé a kilépés hírére 20 százalékot gyengülő fonttól. Attól tartanak, hogy a szigetországban a kilépés miatt felpöröghet az infláció. A Fidelity International szerint ettől nem kell tartani, így a Bank Of England nem kényszerül kamatemelésre, ami jót tesz a gazdaságnak. Ugyancsak nem kell kamatemelésre számítani egyelőre az Európai Központi Bank részéről sem. Az alacsony kamatok, valamint az EKB pénznyomtatási programja együttesen kedvező helyzetet teremt majd az európai vállalkozások számára.

Ezzel szemben a feltörekvő piacokon van probléma bőven.

Kína az ingatlanpiacán kialakult buborékkal és túlfűtött gazdaságának lassításával van elfoglalva, Oroszország az alacsony olajár okozta bevételkiesés csökkentésével küzd, Törökországban nagy a politikai bizonytalanság, India részvénypiaca pedig nagyon megdrágult. A feltörekvő piacok közül talán csak egyetlen kivétel akad: Indonézia, ahol nem szálltak el az árak és az ország gazdasági helyzete is stabil.

A fentiek alapján megállapítható, hogy vannak ugyan kockázatok a piacon, ám ezek nem annyira kezelhetetlenek, hogy bárkit elriasszon a befektetéstől.

A legrosszabb az, ha kimaradunk az emelkedésből.

Jobb megoldás lehet, ha folyamatosan fialtatjuk a pénzünket, csak nem tartjuk az összes tőkénket egy helyen, hanem diverzifikálunk, így mérsékelve a kockázatokat. Ez a stratégia már 2016-ban is nyerőnek bizonyult. Hogy melyik piacok nyújthatják a legjobb teljesítményt idén? Al-Hilal István szerint

érdemes a fejlett piacokra (USA, EU, Nagy-Britannia, Németország) koncentrálni.

A gazdasági ágazatok közül pedig a már említett folyamatok miatt az energiaszektor, az ipar és az egészségügy lehet a legérdekesebb. A tőzsdék közül a fejlődő piacok börzéit, a befektetési eszközök közül pedig a kötvényeket és az ingatlanpiacot viszont érdemes 2017-ben óvatosan kezelni.