Már alakul, hogy mit nézünk ősztől a tévében

Sarah Shahi Békét bíró
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban mostanában ért véget a pilotszezon, a tévécsatornák az elmúlt hetekben sorra rendelték meg azokat a pilotokat, bemutatkozó részeket, amelyek alapján ősszel sorozat is indulhat. Az X-Men és a S.W.A.T. is jöhet a képernyőre, készül az új Dinasztia, a Doktor House alkotója ismét egy fura dokiról forgat, Kyra Sedgwick a lánya után, Sarah Shahi pedig a virtuális valóságban nyomoz – ajánlunk tíz drámai projektet.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tévéiparban nem könnyű képernyőre kerülni, elég hosszú és idegőrlő a folyamat, amíg valaki eljut odáig. Az írók és producerek nyaranta több száz sorozatötlettel állnak elő, ezek kisebb részéből rendelik csak meg a forgatókönyvet, majd az írások alapján a következő év elején kérik be a pilotokat, vagyis azokat a bemutatkozó epizódokat, amelyek alapján azt is eldöntik, hogy kell-e nekik a teljes sorozat, vagy sem.

Az ABC, a CBS, a Fox, az NBC és a CW, vagyis

az Egyesült Államok öt országos csatornája idén összesen 73 pilotot rendelt eddig meg,

ebből 41 drámai széria és 32 vígjátéksorozat nőheti ki magát. Tavaly ez a szám 88 volt, de 2016-ban amúgy is minden eddiginél több tévésorozat ment a tévében – vagyis idén lehet egy kis visszaesésre számítani, bár az internetes tartalomszolgáltatók és az erős kábeltévék még simán felhúzhatják az összesített megrendelések számát.

Most a drámai pilotokból mutatunk be tízet, egy következő cikkben ugyanennyi vígjátéki pilotot listázunk majd.

The Good Doctor

A Doktor House producere, David Shore ismét egy fura dokiról forgat, új projektje egy savant-szindrómában szenvedő sebészről szól, vagyis egy olyan orvosról, aki a szakterületén zseniális, minden másban azonban az átlagosnál rosszabbul teljesít. A formátum egyébként dél-koreai, az amerikai remake-ben executive producerként az onnan származó Daniel Dae Kim is benne van, őt jelenleg a Hawaii Five-0-ban láthatjuk.

Jöhet még egy hasonló fazon Forrás: AFP

The Inhumans

Az ABC nyolc epizódot egyből megrendelt a The Inhumans-ből, ezzel bővítve a szintén a csatornán futó A S.H.I.E.L.D. ügynökei és az Agent Carter világát, vagyis a Marvel-univerzum tévés változatát.

Az új széria Black Bolt (Fekete Villám) és a királyi család eddig még el nem mesélt történetét szedi elő,

író-producerként a Sírhant művek-et és a Dexter-t is jegyző Scott Buck viszi.

X-Men-sorozat

Szintén a Marvel univerzumába visz a Fox egyelőre cím nélküli projektje, amely az X-Men-képregényeket emeli át a tévére. A történet középpontjában két hétköznapi szülő áll, akik rájönnek arra, hogy a gyerekük mutáns, így a kormány elől menekülve más mutánsokkal szövetkeznek. A főszereplők közül még csak Blair Redford van meg, őt legutóbb a Hűtlen vágyak című sorozatban láthattuk.

Az ismert mutánsok a képernyőt is ellephetik Forrás: InterCom

Ten Days in the Valley

A főnök-ből ismert Kyra Sedgwick itt egy túlhajszolt tévéproducert játszik, aki egy krimisorozatot irányít, de a szériában látottakat a valóságban is megtapasztalja, miután a kislánya eltűnik. A szereplők között Adewale Akinnuoye-Agbajét, Josh Randallt és Emily Kinneyt is ott találjuk, tíz epizódban már biztosan láthatjuk őket.

Marc Cherry új projektje

A Született feleségek alkotójának, Marc Cherrynek az új pilotjára egyelőre cím nélkül tudunk hivatkozni, a történet azonban ismert, az amerikai Délen játszódik. Egy kisváros seriffjéről szól, aki egy borzalmas bűntény megoldásához egy közel-keleti felmenőkkel rendelkező FBI-ügynököt kap segítségül – így a nyomozás nehézségei mellett saját és a közössége előítéleteivel is meg kell küzdenie.

Készül az új Dinasztia is Forrás: ABC

Dynasty

A CW rendelte meg a Dinasztia új változatát, A narancsvidék-et és a Gossip Girl-t is közösen jegyző producerpáros, Josh Schwartz és Stephanie Savage új projektjét.

A maga idejében igen népszerű szappanopera eredetileg 1981 és 1989 között ment,

és – akárcsak a Dallas –, egy olajüzletből meggazdagodott családról szólt. A mostani változat két nőt emel ki az ismert karakterek közül, Fallon Carrington és leendő anyósa, Cristal kapcsolata áll a középpontban.

S.W.A.T.

Az 1975-ös sorozat, illetve az alapján készült 2003-as film, a S.W.A.T. – Különleges kommandó újabb remake-je, amelyet Shawn Ryan (Kemény zsaruk) és Aaron Rahsaan Thomas (New York-i helyszínelők) jegyez. A történet egy Los Angelesben ténykedő elit osztagról szól, akiknek az a feladata, hogy megoldják a városban a legdurvább bűnügyeket.

Behind Enemy Lines

Szintén egy korábbi film, a 2001-es Ellenséges terület újragondolása, egy amerikai katonáról szól, aki az ellenséges vonalak mögött reked. Az eredeti film a boszniai háború idején játszódott, és Owen Wilson játszotta benne a főszerepet – a mostani feldolgozás cselekményéről még nem lehet bővebbet tudni, de egy rutinos sorozatszínésszel, B. J. Britt-tel oldanák meg.

Sarah Shahi, a Reverie főszereplője Universal Channel

Orville

A drámai sorozatok között listázzák, de valószínűleg az előre megrendelt tizenhárom epizódban humoros elem is lesz bőven, miután az egyik alkotó a Family Guy-t is jegyző Seth McFarlane, aki a főszerepet is magára osztotta. A történet a jövőben, 300 évvel később játszódik a Föld csillagközi flottájának felfedezőhajóján, ahol a legénységben többek között Adrianne Palicki és Scott Grimes is megjelenik.

Reverie

A többek között a Békét, bíró!-ból és A célszemély-ből ismert Sarah Shahi (korábbi interjúnk vele itt olvasható) itt egy viselkedéskutató rendőrnőt játszik, akinek új feladatot adnak:

egy veszélyessé vált virtuálisvalóság-program után kell nyomoznia.

A megvalósítás miatt talán nem kell aggódnunk, az alkotó, Mickey Fisher otthon van a sci-fikben, A létezés határá-t ő jegyezte, a Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozatba is besegített.