Az italba menekülnek a befektetők

Mennyi az annyi? Így hat az egészségedre az alkohol bor dr. life
Vágólapra másolva!
A globális részvénypiaci rali az alkohol felé tereli a befektetőket. Ahogy ugyanis egyre többen félnek a nagy menetelés végétől, sokan igyekeznek különlegesebb menedékeszközökbe, például borba fektetni.
Vágólapra másolva!

A borok árai 2011 októbere óta nem látott magasságokba emelkedtek, miután a befektetők körében fokozódik a spekuláció azzal kapcsolatban, hogy a rekord szinteken álló részvények felfutása hamarosan véget ér. A brexitszavazást és Donald Trump megválasztását követően a bor, illetve az abba fektető alapok egyre inkább az aranyhoz hasonló biztonságos menedékekként kezdenek funkcionálni – írja a Bloomberg.

A kedvező makrogazdasági feltételek, a korlátozott kínálat, valamint az igen erős kereslet

továbbra is hajtani fogja a borpiacot

– mondta Chris Smith, a londoni Wine Investment Fund befektetési menedzsere. A cég alapja egyébként 17 százalékos hozamot ért el 2016-ban, 248 millió fontra (310 millió dollár) emelve föl a nettó eszközértékét. Az árak ugyanis a legtöbb vásárló számára történelmi összevetésben még mindig alacsonyak – tette hozzá Smith.

Jobban csúszik, mint a részvény

A gyenge font szintén támogatja a brit borpiacot, mivel kedvező lehetőségeket teremt a külföldi befektetők számára. Ezt támasztja alá, hogy

a kínaiak is visszatértek a piacra azt követően, hogy a 2010-es rali után öt évig tartó veszteséges időszak következett.

A világ második legnagyobb gazdaságának kereslete egyébként is erősödik, miután a kínai befektetők egy ideig inkább tartózkodtak a vásárlástól. A palackozott bor Kínába irányuló importja például 21 százalékkal 1,66 milliárd dollárra erősödött 2016 első kilenc hónapjában – derül ki a China Association for Imports & Export of Wines & Spirits adataiból.

A gyenge font is támogatja a brit borpiacot Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Ezzel együtt a Live-ex 100 Benchmark Fine Wine Index

az elmúlt 14 hónap mindegyikében erősödést mutatott, ami a leghosszabb emelkedési szériának számít 2010 júniusa óta.

A mutató tavaly 25 százalékos hozamot ért el, lenyomva a londoni tőzsde legnagyobb vállalatainak részvényeit tömörítő FTSE 100 indexet, amely csupán 19 százalékot produkált. Mindazonáltal a borindex számára még mindig van egy 18 százalékos emelkedési mozgástér, hogy elérje a 2011-es csúcsot – hangsúlyozta Smith.

Kockázatok és versenylovak

Nem mellékes azonban, hogy

a borra építő befektetések elsősorban a tapasztalt befektetőket célozzák meg,

figyelembe véve a termékekkel járó magas kockázatokat – mondta Charles Boulton, az HSBC Holdings privátbanki üzletágának brit piaci vezetője. A probléma ugyanis az – tette hozzá –, hogy ezen alapok legtöbbje igen kicsi, így könnyen bele lehet futni likviditási nehézségekbe. Ráadásul a megfelelő hozamokhoz szükséges időszak általában relatíve hosszú, miközben egy igencsak volatilis eszközosztályról van szó.

Egyre vonzóbb, de még mindig jelentős kockázatokkal jár borokba fektetni Forrás: Bloomberg

A terület nehézségeit támasztja alá, hogy például a Kajmán-szigeteken bejegyzett Vintage Wine Fund 2008-ban még 110 millió euró értékű eszközzel rendelkezett, de 2013-ban be kellett zárnia, mivel a gyenge teljesítmény miatt a befektetők kivonták a tőkéjüket. Egy évvel később bezárt a luxemburgi Noble Crus Wine Fund, majd a Bordeaux Fine Wines is. Ez utóbbi esete azért különleges, mert egyik igazgatóját a brit kormány eltiltotta a vállalatvezetéstől, miután azt a pénzt, amelyből bort kellett volna vásárolnia versenylovakra, sportautókra, valamint magánrepülőkre költötte.