Biztonságosan is lehet nyerni a részvénypiacon

Wall Street
Vágólapra másolva!
Ahogy a részvényárfolyamok emelkednek, az elemzőknek talán vissza kellene fogniuk az idei évre megfogalmazott várakozásaikat. A legnagyobb kockázatot ugyanis az jelenti, hogy a vállalatok nem lesznek képesek hozni a tőlük elvárt eredményeket – mondja a legnagyobb skandináv bank 35 milliárd eurónyi részvényt kezelő menedzsere.
Vágólapra másolva!

Túl nagy az optimizmus. Így foglalható össze, hogy mit gondolt a részvénypiacokról Robert Naess, a Nordea Bank menedzsere, aki 35 milliárd eurónyi (37 milliárd dollár) részvényt kezel Skandinávia legnagyobb bankjánál.

Drága rali

A globális részvénypiac elég szépen teljesített az elmúlt időszakban, köszönhetően a kínai gazdaság stabilizálódásának, illetve annak, hogy sokan arra számítanak, Donald Trump intézkedései felpörgetik az amerikai gazdaságot – írja a Bloomberg.

Az amerikai S&P 500 index például 28 százalékot emelkedett a tavaly februári mélypontja óta.

Ezzel pedig immáron 21-szeres értékeltségen forog a mutató vállalatainak várható nyereségeihez képest, ami a legmagasabb érték 2009 óta.

Az S&P 500 index alakulása Forrás: Investing.com

Ez pedig arra utal, hogy az amerikai papírok igencsak drágák – mondta Naess. Ráadásul a szakértő figyelmeztetett, a befektetőknek nem kellene bedőlniük a szép bevételi adatoknak, miközben

a profitokat várhatóan összenyomják az emelkedő bérek a csökkenő munkanélküliség mellett.

Ebből adódóan – tette hozzá – a vállalati nyereségekre vonatkozó előrejelzéseknek hamarosan csökkenniük kell.

Unalmas nyereség

Ezzel párhuzamosan Naess és társa, Claus Vorm több ezer vállalat részvényeit vizsgálták meg, hogy összeállítsanak egy száz darab „unalmas" részvényből álló portfóliót. A stratégia lényege, hogy a legstabilabb nyereségekkel rendelkező cégeket keresik, elkerülve a drága papírokat.

Ez a taktika egyébként 11 százalékos hozamot jelentett 2016-ban

a Global Stable Equity Fund nevű alapnak. Mi több, az elmúlt öt év során átlagosan 16 százalékos hozamot ért el az alap, amivel társainak 96 százalékát lenyomta.

Az alapmenedzserek ebben az évben jelentősen megemelték részesedésüket az eBayben, tavaly pedig olyan cégekre szavaztak, mint a Walgreens Boots Alliance, a Walt Disney, a Verizon Communications, valamint az Apple.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a részvénypiaci befektetők Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Naess szerint mindig jobbak a stabil részvények. Hosszabb távon ugyanis szebb hozamokat érnek el, mivel a jó vállalatok továbbra is jók maradnak. Ezzel szemben a ciklikus cégek rendre megbotlanak.
A menedzser hangsúlyozta továbbá, hogy

míg a befektetők túlbecsülik a vállalati eredményeket, feltehetően alulbecsülik a Donald Trump elnökségével járó kockázatokat.

Miközben Naess kiemelte az esetleges kereskedelmi konfliktusokkal járó veszélyeket, jelezte, akkor is számos kockázattal jár Trump politikája, ha a piacok kedvezően fogadják az új elnököt.