Oroszország átvette a vezetést az olajkitermelésben

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Decemberben Oroszország számított a világ legnagyobb olajkitermelőjének, miután átvette a vezetést Szaúd-Arábiától. Mindez azután történt, hogy mindkét ország visszafogta a kitermelését, hogy enyhítsék az elmúlt évtizedek legerősebb globális túlkínálatát.
Vágólapra másolva!

Oroszország decemberben naponta 10,49 millió hordónyi olajat termelt, napi 29 ezerrel kevesebbet, mint novemberben. Ezzel szemben az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia 10,46 milliót, szemben a novemberi 10,72 millióval – derül ki a rijádi Joint Organisations Data Initiative hétfőn közzétett adataiból. Március óta ez az első alkalom, hogy Oroszország le tudta nyomni a szaúdi kitermelést – írja a Bloomberg.

Helyezések és árfolyamok

Szaúd-Arábia és az OPEC más tagállamai november végén döntöttek arról, hogy január 1-től napi 1,2 millió hordóval korlátozzák a kitermelésüket hat hónapig. Ezzel együtt más, nem OPEC tagok is hozzájárultak a csökkentéshez, aminek következtében

az olaj árfolyama november vége óta nagyjából 20 százalékot erősödött.

Szaúd-Arábia elvesztette vezető pozícióját az olajkitermelésben Forrás: DreamsTime

A harmadik legnagyobb kitermelőnek az Egyesült Államok számított decemberben, napi 8,8 millió hordóval – novemberben ez a szám 8,9 millió volt. A negyedik helyre Irak futott be 4,5 millió hordóval, majd Kína következik 3,98 millióval – olvasható ki az adatokból.

Decemberben Szaúd-Arábia nyersolaj exportja egyébként napi 8 millió hordóra zsugorodott a novemberi 8,26 millióról. Erre a mértékre 2003 májusa óta nem volt példa.

Szelíd bika közelít

A fenti adatok megjelenésével párhuzamosan az egyik vezető energiapiaci stratéga úgy nyilatkozott, egy gyenge lábakon álló bika léphet az olajpiacra, vagyis enyhe emelkedés várható a következő időszakban.

Gary Ross, a PIRA Energy szakértője egy konferencián úgy nyilatkozott,

a következő hetekben 60 dollár körüli hordónkénti árfolyamig emelkedhet a nyersolaj árfolyama.

A cégnél úgy látják ugyanis, hogy a piac már konszolidálódott annyira, hogy beinduljon egy szerényebb emelkedési hullám az áprilisi szállítású nyersolaj piacán.

Az olajár alakulása Forrás: Investing.com

Mindazonáltal – tette hozzá Ross – azért várnak csupán egy gyengébb és szelídebb bikát, mivel nem tartják valószínűnek a 10-15 dolláros hordónkénti árfolyam emelkedést.

Sokkal valószínűbb egy 5 dolláros izmosodás

– jelezte a stratéga.

Ross egyébként igen sűrűn várja az olajár erősödését – írja a MarketWatch. Két évvel ezelőtt például arra számított, hogy 2016-ban 75 dollárig emelkedhet a fekete arany árfolyama, miközben ennek éppen az ellenkezője történt, és az olaj februárban több éves mélypontra szakadt, mielőtt az olajkitermelők megállapodása fellendítette volna az árfolyamot.