Szakadék szélén a londoni luxusingatlanok

TOPSHOTS Horizontal ILLUSTRATION DAILY LIFE EMPLOYMENT BUSINESS CENTRE UMBRELLA TOWER
Eső London belvárosában pár nappal a Brexit népszavazsás után. A referendumot a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg, David Cameron brit kormányfő pedig bejelentette lemondási szándékát.
Vágólapra másolva!
Tavaly 80 százalékkal csökkent a 2014-es csúcshoz képest a külföldi befektetőknek kiadott brit vízumok száma. Ez pedig azt is jelenti, hogy tovább szakadhatnak a szigetország luxusingatlan eladásai.
Vágólapra másolva!

Jóllehet 2016-ban az úgynevezett Tier 1 befektetési vízumból 12 százalékkal többet adtak ki, a teljes szám mégis csupán 215 volt – idézi a Bloomberg a csütörtökön közzétett adatokat. Ezzel szemben a brit fővárosban 35 ezer luxuskategóriás ingatlant készülnek építeni a következő időszakban.

A londoni luxusingatlan piacot egyaránt szorongatják az adóemelések, a túlkínálattal kapcsolatos félelmek, valamint a politikai bizonytalanságok. Ezzel párhuzamosan egyes ingatlanfejlesztők abban reménykedtek, hogy a font mintegy 16 százalékos gyengülése a brexitszavazást követően

hozzájárul az ingatlanértékek stabilizálódásához a főváros legjobb kerületeiben.

Ezekben ugyanis az ingatlanárak a 2014-es csúcsokhoz képest már 12,5 százalékkal csökkentek.

Fokozódó nehézségek

A Tier 1 vízumigénylések zsugorodása azonban arra utal, hogy London központi részének ingatlanpiaca további szenvedéseknek lesz kitéve – jelezte Neal Hudson, a Residential Analysts kutatója.

A befektetői vízumkereslet egyébként folyamatosan esik,

mióta a kormány 2 millió fontra emelte meg a minimális beruházási összeget, illetve új átvilágítási rendszert vezetett be a pénzmosás megelőzőse érdekében.

Szenved a londoni luxusingatlan piac Forrás: AFP/Leon Neal

Mindez pedig igen erős csapást jelentett a külföldi ingatlanbefektetőknek. Ezt támasztja alá, hogy London legdrágább kerületeiben a külföldiek által megvásárolt ingatlanok aránya 41 százalékra zsugorodott a decemberig tartó három hónap során, míg a megelőző negyedévben ez 60 százalékos volt.

A font varázsa

A közel-keleti befektetők tavaly a vásárlások 9 százalékát adták, szemben az egy évvel korábbi 12 százalékkal – derül ki a Hamptons International adataiból. Ezzel párhuzamosan a hongkongi és a kínai vásárlások 5 százalékot jelentettek a központi kerületekben, ami viszont erősödésnek számít a 2015-ös 3 százalékhoz képest.

Noha a gyengülő font következtében fellépő árcsökkenés valóban vonzó lehet a külföldi ingatlanbefektetők számára, úgy tűnik,

a valóságban ez még nem növeli meg eléggé a vásárlókedvet.

A brit főváros legdrágább részein ugyanis a tavalyi negyedik negyedévben 11 százalékkal csökkentek az eladások az egy évvel korábbi szinthez képest. Ráadásul a problémának kínálati oldala is van. Számos eladó ugyanis éppen a gyenge font miatt választja a kivárást, ami szintén lenyomja az értékesítési volumeneket.