Folytatódik a luxusingatlanok mélyrepülése

politics BREXIT Horizontal CITY
Pedestrians walk past a reflection of the Elizabeth Tower, otherwise known as Big Ben, in a window near the Houses of Parliament in central London, at sunset on November 29, 2016. More than five months after the June 23 referendum, British Prime Minister Theresa May has refused to outline the government's Brexit strategy for exitin the Europena Union (EU). / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Ahogy a brexit miatt a vállalatok egyre kevésbé költöztetik Londonba az alkalmazottaikat, a múlt hónapban a luxuslakások bérleti díjai is esést mutattak Nagy-Britannia fővárosának legdrágább kerületeiben.
Vágólapra másolva!

Februárban éves alapon 5,1 százalékkal zsugorodtak a luxuslakások bérleti díjai London belső, legjobb és legdrágább kerületeiben – idézi a Bloomberg a Knight Frank adatait. A háttérben jelentős részben az áll, hogy miután a britek az Európai Unióból való kilépésre szavaztak, a referendum eredménye eltántorította a nemzetközi cégeket attól, hogy Londonba küldjék lakni és dolgozni az alkalmazottaikat.

Mindeközben a piacra lépő első osztályú ingatlanok száma 24 százalékkal nőtt, meghaladva ezzel a leendő bérlők számát – derül ki vállalat keddi jelentéséből. Ez részben annak tudható be, hogy a magasabb illetékek miatt

számos ingatlantulajdonos inkább a kiadás mellett döntött az eladás helyett.

Összességében az látszik, hogy a megkötött bérleti szerződések száma általánosságban növekedett, mindazonáltal gyengébb kereslet mutatkozott a vezető beosztású bérlők részéről. Ennek okát a Knight Franknél a gazdasági bizonytalanságokban látják, melyek egyik legfontosabb alapja a brexit – hangsúlyozta Tom Bill, a cég londoni vezetője.

Fokozódnak a bajok a londoni ingatlanpiacon Forrás: AFP/Oli Scarff

A 2014-ben és 2016-ban végrehajtott sorozatos adóemelések egyébként komoly kínálati hullámot indítottak el a londoni bérleti piacon. Ehhez jött a brexit, amely a generált bizonytalanságok miatt szintén fokozta a piaci túlkínálatot, mivel a vállalatok egyre kisebb mértékben kezdték Londonba telepíteni a munkatársaikat.

London központját továbbra is a bérleti piac fogja uralni

– jelezte Bill. A bérbeadók között azonban fennmarad az éles versenyhelyzet az árak terén, ahogy igyekeznek minimalizálni az üres időszakokat – tette hozzá a szakértő.

Ezzel párhuzamosan a londoni luxusingatlanok piaca általában is igen nehéz helyzetben van. Ahogy ugyanis tavaly jelentősen zsugorodott a külföldi befektetőknek kiadott vízumok száma, úgy egyre nagyobb a veszély, hogy a politikai és gazdasági bizonytalanságokat még a font vonzereje sem képes kellően ellensúlyozni.