A norvég kormány ellenáll az olajlobbinak

norvégia
Vágólapra másolva!
A norvég kormány az idei választások előtt nem fog adókedvezményeket javasolni az olajcégeknek, hogy azok felpörgethessék a feltárásaikat az olajmezőkön. Az ország vezetése szerint ugyanis a szektor már túl van a legnehezebb időszakon.
Vágólapra másolva!

Nincsenek tervben olyan kezdeményezések, melyek adókedvezményeket biztosítanának az olajszektornak – mondta Terje Soviknes, Norvégia olaj- és energiaügyi minisztere kedden. Hangsúlyozta, egyelőre a piaci biztonság az elsődleges fontosságú tényező. Különösen, hogy az elmúlt három év időszaka igencsak megterhelő volt – írja a Bloomberg.

A miniszter megjegyzései azért is jelentősek, mert

ez az első alkalom, hogy a konzervatív kormány nyíltan kizárta az adókedvezményeket, miután 2013-ban, a hivatalba lépését követően megígérte, megfontolja a lehetőséget.

Jóllehet a vezetés az olajszektor stabilizálódásának szükségességét hangsúlyozza, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter egyaránt jelezte, elképzelhetők olyan kisebb változtatások, melyek egybeesnek a kormány politikai programjával.

Kivárás a választásokig

Soviknes kiemelte, a kormány nem látta szükségét jelenleg az adókedvezmények bevezetésének. Noha nem zárta ki, hogy a későbbiekben még dönthetnek így, hangsúlyozta, a szeptemberi választások előtt nem számolnak ezzel az eshetőséggel.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása az elmúlt évben Forrás: Investing.com

A kormány ezzel

szembement a norvég olaj- és gázszektor lobbicsoportjának kérésével.

A szervezet ugyanis arra hivatkozva kért támogatást a vezetéstől, hogy az offshore olajszektor erőteljes zuhanásba kezdett a 2014-es csúcsa óta, ahogy a fekete arany árfolyama összeomlott. Ennek következtében a várakozások szerint idén már a harmadik egymást követő évben fognak zsugorodni az iparág költései, illetve mintegy 50 ezer munkahely szűnt meg a szektorban elmúlt három évben.

A lobbicsoport szóvivője, Tommy Hansen sajnálatosnak nevezte a döntést. Kiemelte, a kormány segíthette volna az aktivitás növekedését és munkahelyeket teremthetett volna ebben a nehéz időszakban.

Kiemelt területek

Soviknes ezzel együtt három olyan területet emelt ki, amelyre a kormány kiemelt figyelmet fordít: az új kutatási területek támogatása, a kutatási kiadások növelése, valamint a stabil keretfeltételek.

Kezd kimászni a válságból a norvég olajszektor Forrás: 123rf.com

Hozzátette, manapság a magasabb olajárnak köszönhetően

az iparág egyre inkább eléri a valaha volt legsúlyosabb visszaesés mélypontját, ahonnan már fölfelé vezet az út.

Mi több, talán már el is hagyta ezt a pontot – fűzte hozzá Soviknes. Ennek egyik jele lehet, hogy a Norvégiában működő vállalatok megemelték a 2017-es költési előrejelzéseiket a múlt hónapban.

Jelezte, természetesen komoly segítséget jelent az olaj világpiaci árának alakulása, de ezzel egy időben az aktivitás is visszatér. Ez pedig egy kemény válság végét jelezheti.