A bankok újra megrémültek az ingatlanpiactól

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Az ingatlanbefektetésekre elérhető globális tőke először zsugorodott 2011 óta éves bázison. A csökkenést Európa vezette, ahogy egyre kevesebb felkínált hitel áll a befektetők rendelkezésére.
Vágólapra másolva!

Egyre inkább az látszik, hogy a hitelintézetek a korábbinál kevesebb hitelt kínálnak föl az ingatlanpiaci befektetők számára, különösen a kockázatosabb eszközök esetében – idézi a Bloomberg a Cushman & Wakefield brókerház jelentését.

Összesen 435 milliárd dollárnyi frissen bevont tőke és hitel áll rendelkezésre a kereskedelmi ingatlanok befektetési piacán, ami

2 százalékos zsugorodást jelent az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ráadásul a dollár erejének köszönhetően először fordult elő, hogy az amerikai kontinenst célzó tőke mennyisége meghaladta az európai, közel-keleti és afrikai régióba (EMEA) irányuló tőke mértékét – derül ki a jelentésből.

Divatos ingatlanok

A válság vége óta egyébként jelentős mennyiségű tőke áramlott az ingatlanpiacra, mivel az alacsony kamatszintek lényegében eltörölték az állampapírok és a vállalati kötvények hozamait.

Az amerikai kamat emelkedése, illetve a politikai bizonytalanságok most azonban megállították ezt a folyamatos felfutást.

Enyhülőben a bankok és a befektetők lelkesedése Forrás: 123rf.com

A bankok és az alternatív hitelezők 2014 és 2016 között az új hitelek jelentős megugrását tapasztalhatták. Tavaly azonban úgy tűnik, ez a trend meggyengült, amit a befektetési tranzakciók volumenének zsugorodása is kísért – jelezték a Cushman & Wakefield kutatói.

Amerika előnyben

Mindazonáltal ha euróban számolunk, az látszik, hogy az EMEA térségbe irányuló tőke mennyisége nem változott az előző évhez képest. Látványosabb, 8,2 százalékos bővülést mutat azonban az amerikai kontinensen történő ingatlanbefektetésekre rendelkezésre álló tőke mértéke. Ez részben annak tudható be, hogy

számos befektető az ingatlanpiacon keres védelmet az USA emelkedő inflációja ellen

– derül ki az anyagból.

Ezzel párhuzamosan az átlagos hitel/érték arány, amely azt jelzi, hogy a hitelezők mennyi tőkét hajlandóak biztosítani az ingatlan értékéhez viszonyítva, globálisan minden régióban csökkent. Az EMEA térség mutatta a legnagyobb zsugorodást, mivel itt 4 százalékponttal 44 százalékra csökkent az arány. Észak- és Dél-Amerikában csupán 3 százalékponttal, 54 százalékra esett a ráta.