A gazdaság állhat a skót függetlenség útjába

skócia népszavazás NO
Vágólapra másolva!
Újra előjött a skót függetlenség kérdése azt követően, hogy a britek úgy döntöttek, kilépnének az Európai Unióból. A gazdasági helyzet azonban most keményebb Skócia számára, mint három éve volt, noha a függetlenedés nem kivitelezhetetlen.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a skót függetlenség gazdasági feltételei keményebbek, mint korábban voltak, Skócia még mindig valódi gazdasági erővel bír. Az ország pénzügyi szektora virágzik, az élelmiszeripara erős, ráadásul évről évre turisták millióit csábítja magához. Nem mellékesen pedig megvan rá a lehetőség, hogy világelső legyen a megújuló energiák terén – írja a The Guardian.

Annak ellenére, hogy Skócia lakosságának száma relatíve alacsony, a gazdasági siker nem ezen múlik. Norvégiában például alig több mint 5 millióan élnek, és még a gazdasági diverzitás is gyengébb, mégis Európa egyik leggazdagabb állama.

Skót remények

Ezzel párhuzamosan a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon feltehetően azzal érvel majd a kilépés mellett, hogy

a terve szerint eljöhet a „lehetségek világok legjobbika":

az ország megtartaná szabad, akadálytalan hozzáférését Nagy-Britanniához, miközben az Európai Unió közös piacának is a tagja lenne. Az sem mellékes, hogy többek között az amerikai bankok is új helyet keresnek maguknak a brexitszavazást követően, és Edinburgh igencsak vonzó célpont lehet.

Újra terítékre került a függetlenség Forrás: AFP/Andy Buchanan

Mindazonáltal a 2014-es függetlenségi kampány egyúttal a gazdasági kockázatokra is rávilágított, melyek mellet most sem lehet egyszerűen elmenni.

A leginkább nyilvánvaló probléma, hogy az olaj árfolyama a 2014-es szavazás óta a felére csökkent, aminek következtében egy független Skócia államháztartása sokkal komolyabb nehézségekkel nézne szembe, mint három évvel ezelőtt. Összevetésképpen

akkor a függetlenséget pártolók 100 dolláros hordónkénti olajárral számoltak, amely a jelenlegi nagyjából duplája.

Mi több, az Institute for Fiscal Studies vizsgálata szerint Skóciának idén több mint 9 százalékos lehet a költségvetési hiánya, ami több mint háromszorosa a Nagy-Britannia egészétől várt adatnak.

Kedvezőtlen körülmények

A probléma abból fakad, hogy Skócia költségvetését jelenleg igen erősen segíti a brit kormány, amely minden évben támogat olyan területeket, mint a védelmi kiadások vagy a társadalombiztosítás. Egy független Skóciának azonban teljesen magának kellene fedeznie a pénzügyeit anélkül, hogy az északi-tengeri bevételekkel egyensúlyozhatná ki a költségvetését.

Mindezt pedig egy nem túl rózsás gazdasági helyzetben kellene véghezvinnie.

A tavalyi harmadik negyedévben záruló egy év során ugyanis Skócia GDP-je mindössze 0,7 százalékkal bővült, ami jóval alatta van a Nagy-Britannia egésze által produkált 2 százaléknak.

Szintén jelentős kérdés, hogy mi lenne Skócia fizetőeszköze egy esetleges függetlenedés után. Lehet saját önálló pénze, ragaszkodhat a fonthoz, vagy – amennyiben megkapja az EU-tagságot – megcélozhatja az euró bevezetését. Három évvel ezelőtt az akkori skót vezetés a font megtartását preferálta volna, azonban ez az ötlet komoly ellenállást váltott ki a brit kormány részéről. Ráadásul sokan azt mondták, hogy ebben az esetben nem is lehetne beszélni igazi függetlenségről.

A saját pénz előnyei

Amennyiben Skócia az önálló fizetőeszközt és a saját kamatpolitika opcióját célozná meg, úgy

az ország könnyebben tudna alkalmazkodni az olajár változásaihoz, illetve egyszerűbben tudná kezelni a költségvetési hiányát.

A fizetőeszköz jelentené az egyik legizgalmasabb kérdést Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tim Brakemeier

A nyersanyagárak újabb összeomlása például a hitelezési költségek csökkenését, illetve a fizetőeszköz leértékelődését eredményezné, ami viszont olcsóbbá tenné az exportot, valamint megnövelné Skócia vonzerejét a nemzetközi befektetők szemében.

Mindazonáltal egy ilyen folyamat nem járna ingyen – tekintve a font gyengülését a brexitszavazást követően. A skótoknak tehát arról is dönteniük kellene, hogy a magasabb infláció és az esetlegesen nehezedő életkörülmények megérik-e a függetlenség esetén.