Besötétedtek a vállalati profitkilátások

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Noha az Egyesült Államokban az S&P 500 részvényindex rekord közeli magasságokban áll, az elemzők mégis csökkentették a vállalati profitvárakozásaikat erre az évre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben az elemzők visszafogták a vállalati profit előrejelzéseiket. Sokan úgy érzik ugyanis, egyre több kockázat leselkedik a Wall Streetre, miközben a részvények jelenleg még rekord közeli csúcsokon állnak – írja a Financial Times.

A várakozások szerint az S&P 500 vállalatainak nyereségei 9 százalékos növekedést mutatnak majd az első negyedévre – derül ki a FactSet adataiból. Noha ez szám meghaladja a tavalyi év utolsó három hónapjában prognosztizált 4,9 százalékot, érezhető csökkentést jelent az idei év elején várt 12,3 százalékos bővüléshez képest.

Szárnyaló papírok, túlzott optimizmus

Ezzel párhuzamosan viszont az S&P 500 index papírjaival rekord közeli szinteken kereskednek. A benchmark mutató a pénteki záráskor már 6,2 százalékos erősödést mutatott ebben az évben, noha hétfőn 0,20 százalékot süllyedt. Ráadásul az index jelenlegi teljesítménye alig marad el a március első napján megütött mindenkor csúcsától.

Ennek eredményeként viszont

az amerikai papírok igencsak megdrágultak.

A szorosan követett értékeltségi mutató, amely szezonálisan kiigazítva veti össze a részvény árát a vállalat teljesítményével, 15 éve nem látott magasságba ugrott ebben a hónapban.

A Financial Times által megkérdezett elemzők szerint alapvetően normális, hogy a korábban megfogalmazott magas várakozásokat visszafogják. Jelen esetben azonban kissé speciális a helyzet, tekintve, hogy az elemzői és befektetői optimizmust a Donald Trump által várt gazdaságélénkítő intézkedések fűtötték.

Az S&P 500 index alakulása Forrás: Investing.com

Felmerülnek azonban félelmek azzal kapcsolatban, hogy az egészségügyi rendszerről szóló politikai viták

egyelőre háttérbe szorítják az adócsökkentéseket és az infrastrukturális beruházásokat,

melyeket Trump korábban beharangozott, és amelyek alapvetően hajtották a piacokat – hangsúlyozta Russ Koesterich, a BlackRock portfólió menedzsere. Éppen ezért, az is elképzelhető, hogy a jelenlegi hangulat részben azt tükrözi, hogy az elemzők korábban túlzottan optimisták voltak.

Adatok és hangulatok

Mindemellett – tette hozzá Koesterich – egy másik kockázati tényezőt is figyelembe kell venni. Bár az amerikai gazdasági adatok általánosan igen erősek, egyes jelek arra utalnak, hogy a

növekedés talán mégsem fokozódik olyan gyorsan, mint ahogy azt sokan az év elején várták.

Gondok lehetnek a nyereségekkel Forrás: AFP/Adek Berry

Jó példa erre az atlantai Federal Reserve éves növekedési várakozása, amely február elején még 3,4 százalékos volt, támaszkodva az erős feldolgozóipari adatokra. Ezt követően viszont az előrejelzés folyamatosan gyengült, és a március 10-én megjelent munkaerő-piaci adatokat követően elérte a 0,9 százalékot.

Jóllehet Koesterich szerint az amerikai gazdaság egyértelműen jobb állapotban van, mint egy évvel ezelőtt, az elemző hangsúlyozza, hogy ez nem teljesen nyilvánvaló mindenki számára. Éppen ezért a piacok jövőbeni alakulásában komoly szerepe lesz annak, hogy a befektetők hogyan ítélik meg a látott helyzetet, függetlenül attól, hogy mik az objektív adatok.