Újabb célpontra repül a világ legrosszabb légitársasága

Air Koryo
Phenjan, 2017. március 28. Videofelvételről készített képen virágokkal köszöntik az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság új, a kínai határnál fekvő Tantungból érkező első járatának utasait a phenjani Szunani nemzetközi repülőtéren 2017. március 28-án. A hadikommunista diktatúrát atomprogramja és rakétakísérletei miatt egyre szigorúbb nemzetközi szankciók sújtott országnak ez az negyedik nemzetközi járata Peking, Senjang, valamint az orosz Távol-Keleten fekvő nagyváros, Vlagyivosztok után. (MTI/AP)
Vágólapra másolva!
Újabb kínai városba, a kínai határnál fekvő Tantungba indít járatokat keddtől az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság, amelyet a világ legrosszabbjának tartanak.
Vágólapra másolva!

Egyelőre heti két járat köti össze Phenjant Tantunggal, de észak-koreai tájékoztatás szerint már akár májusban felülvizsgálhatják a menetrendet az igényeknek megfelelően. Eddig Peking és Senjang, valamint az orosz Távol-Keleten fekvő nagyváros, Vlagyivosztok reptere volt elérhető közvetlenül az észak-koreai állami légitársaság Phenjanból induló járataival.

Virágokkal köszöntik az Air Koryo észak-koreai állami légitársaság új járatát a phenjani Szunani nemzetközi repülőtéren Forrás: MTI/AP/APTN

A légitársaságok minősítésével foglalkozó Skytrax szerint az Air Koryo az egyetlen légitársaság a világon, amely összességében mindössze egy csillagot érdemel.

A légitársaságot 1950-ben alapította Észak-Korea a szovjetekkel közösen,

hogy légi kapcsolatot teremtsenek Phenjan és Moszkva között. Az alábbi képre kattintva egy riportot láthat egy szingapúri fotós útjáról, amelyet az Air Koryo ma is használatban lévő Il-18-as gépén tett.

Kattintson a fotóra a képriportért! Forrás: DPRK 360 / Aram Pan

A most nyitott útvonal Tantungba azért fontos, mert a Jalu folyó partján fekvő kínai városon halad át a két ország közötti kereskedelem tetemes hányada, miközben a hadikommunista diktatúrát atomprogramja és rakétakísérletei miatt egyre szigorúbb nemzetközi szankciók sújtják.

Észak-Korea legjelentősebb kereskedelmi partnere továbbra is Kína.

Az észak-koreai export 90 százaléka Kínába irányul, és a kivitel mintegy negyven százalékát a szén teszi ki, amelynek felvásárlását azonban Kína az ENSZ-szankciók miatt korlátozta.

Az új járat fogadása Forrás: MTI/AP/APTN
Forrás: MTI/AP/APTN