Nemzetközi sztárok segítenék a nagy üzletet

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
A JPMorgan, a Morgan Stanley és az HSBC tölthetnek be kulcspozíciókat a Saudi Aramco olajvállalat tőzsdére vitelében. Szaúd-Arábia ezzel egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megvalósítsa a történelem eddigi legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátását.
Vágólapra másolva!

Globális sztárbankok segédkezhetnek az Aramco tőzsdére vitelében, amely a történelem legnagyobb ilyen üzlete lehet – írja a Bloomberg az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. Noha se az Aramco szóvivője, se a bankok nem erősítették meg a híreket,

az információk szerint a JPMorgan, a Morgan Stanley és az HSBC Holdings is csatlakozhat a már megbízott vállalatokhoz.

Eddig a Moelis & Co., az Evercore Partners, valamint a Citigroup egyik volt befektetési bankára, Michael Klein nyertek el pozíciókat az üzlet kivitelezésében.

A tervek szerint Szaúd-Arábia az Aramco mintegy 5 százalékát értékesítené. Mindez egyébként része egy szélesebb körű szaúdi tervnek, mely szerint felállítanák a világ legnagyobb szuverén vagyonalapját, és az ország csökkentené gazdasági függését a szénhidrogénektől.

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Tekintve, hogy a szaúdi vezetés úgy számol, a vállalat összesen 2 ezer milliárd dollárt ér,

ez lehetne a történelem eddig legnagyobb kezdeti nyilvános részvénykibocsátása (IPO),

lenyomva a kínai Alibaba 2014-es 25 milliárd dolláros üzletét.

Hogy megkönnyítse az IPO-t, a szaúdi vezetés nemrég adócsökkentést jelentett be az olajszektorban, amivel akár ezer milliárd dollár fölé is nyomhatja az Aramco értékeltségét – vélik a Sanford C. Bernstein elemzői.

Az adócsökkentés ugyanis 300 százalékkal lökheti meg az Aramco nettó nyereségét, ami lehetővé teszi, hogy egy szintre kerüljön az olyan nyugati szupersztár versenytársakkal, mint az Exxon Mobil – jelezték az elemzők.