Az új Alien zeneszerzője magyar filmben dolgozik

Alien: Covenant
Vágólapra másolva!
Az Alien: Covenant, a The Babadook és az Assassin's Creed zenéjét szerző Jed Kurzel csatlakozott Mundruczó Kornél legújabb filmjének stábjához. Ideális esetben a Felesleges emberhez komponált muzsikája a cannes-i fesztiválpalota nagytermében fog először felcsendülni.
Vágólapra másolva!

Egy igazi nagyágyút igazolt Mundruczó Kornél a legújabb filmjének stábjába. A Felesleges ember zenéjét az a Jed Kurzel szerzi, aki Ridley Scott friss Alien-kalandjának, a május 18-án a mozikba kerülő Alien: Covenant zenei aláfestéséért is felel - írja a Film Music Reporter.

Jed Kurzel Forrás: YouTube

Az ausztrál származású, negyvenéves Kurzel a The Mess Hall nevű kéttagú rockegyüttes énekes-girárosaként kezdte a karrierjét 2001-ben, a banda összesen öt nagylemezt jelentetett meg, az utolsót 2009-ben.

Két évvel később nyergelt át filmzenék szerzésére, az első munkáját a bátyja, Justin Kurzel rendező debütáló filmjében, a Snowtown-i gyilkosságok című döbbenetesen erőszakos és mélységesen lehangoló sorozatgyilkosos thrillerben kapta. Később még kétszer dolgozott együtt a fivérével: a Michael Fassbender és Marion Cotillard főszereplésével készült Macbeth-ben, illetve a tavalyi Assassin's Creed című videójáték-feldolgozásban, amiben szintén a két említett színész játszott.

Kurzel jegyzi a zenéjét az utóbbi évek egyik legkiválóbb horrorjának, a The Babadook-nak, ahogy a Fenegyerek című kriminek is, amiben Ewan McGregor tőle szokatlan negatív szerepben tűnik fel. Karrierjében már korábban is megjelent egy magyar vonatkozás, ugyanis dolgozott a Dead Europe című 2012-es drámában, amit részben Budapesten forgattak.

A Fenegyerek és Dead Europe plakátja Forrás: Alliance

Aki meg szeretne kicsit ismerkedni Kurzel sötét, disszonáns, nyugtalanító zenei világával, annak kezdésként a Snowtown-i gyilkosságok score-ját ajánlom (ez az alábbi videóablakban meghallgatható), majd utána be lehet próbálkozni a Macbeth-hez írt, a másiknál is büntettőbb tételekkel.

Úgy tudjuk, hogy a Felesleges ember zenei felvételei a napokban zajlottak, és jövő csütörtökön már az is kiderül, hogy Mundruczó mágikus realista bevándorlós története a május közepén induló cannes-i filmfesztiválon fog-e bemutatkozni. Ha hihetünk a külföldi latolgatásoknak, erre minden esélye meg is van.

Mundruczó Kornél és Andy Vajna a Felesleges ember forgatásán Forrás: MTI/Kallos Bea

A 42. születésnapját hétfőn ünneplő rendező szívesen látott vendég Cannes-ban, eddig két filmjével szerepelt a versenyprogramban (Delta - 2008, Szelíd teremtés - 2010), kétszer pedig az Un certain regard szekcióban, amelynek legutóbb meg is nyerte a fődíját a Fehér Isten-nel.

Ha összejön a Felesleges ember-nek a cannes-i premier, nagyon valószínű, hogy pár héttel később már a magyar mozikban is láthatjuk a filmet (legalábbis a Fehér Isten esetében ez így történt).

Miről szól a Felesleges ember?

A holnap Európájában játszódó történet főhőse egy Ariel nevű 17 éves fiú. A srác illegálisan próbál belépni Magyarország területére. Próbálkozását nem koronázza siker, egy rendőr golyót ereszt bele. A sebesülés következtében különleges képességre tesz szert a fiú: úgy tud lebegni, mintha egy angyal lenne. Következő nap Stern, a menekülttábor cinikus és illúzióit vesztett orvosa vizsgálja meg a fiút, és felismerve Ariel egyedülálló képességét, kicsempészi a táborból, hogy aztán a saját érdekei szerint használja fel őt. Hamarosan a tábor vezetője is üldözőbe veszi őket. Innentől Stern és Ariel az igazságszolgáltatás elől menekül, és ahogy egyik helyről a másikra haladnak, az orvos különböző embereknek mutatja be a fiút jelentős profit reményében. Ariel szabadságának jelképe - az a képesség, hogy tud repülni - rabszolgává teszik a világban, ahol a csodák aprópénzre válthatók. Stern hamar rájön, hogy az önzősége miatt elfelejtette, miért is lett orvos: hogy felebarátain segítsen. Innentől legfőbb célja az lesz, hogy megmentse a fiút a törvény szorításából. Íg maga is törvényen kívülivé válik, de a fiú segítségével visszakapja a korábban elveszített legfontosabb kincsét, a hitét. (Forrás: Hungarian Film Magazine)