Visszakapták a rakpartot a gyalogosok Párizsban

Horizontal
People walk on the right bank of the River Seine in Paris during the official launch of the "Rives de Seine" (Seine's banks) park on April 2, 2017. The right bank of the Seine, whose 3.3km banks are classified as Unesco World Heritage, is officially prohibited to cars since October 21, 2016. / AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo nyitotta meg vasárnap a „Rives de Seine" (a Szajna partján) parkot, amely tíz hektáron terül el a Szajna mindkét oldalán. Az új park a relaxációt, a szabadidő kellemes eltöltését hívatott szolgálni, sportlétesítményekkel és sok-sok zöld területtel. Nem mellesleg negyedével csökkenti a légszennyezettséget.
Vágólapra másolva!

Az új park létrejötte annak köszönhető, hogy múlt októberben Hidalgo kitiltott minden motoros járművet a folyó jobb oldaláról – adta hírül a Lonely Planet. Így itt 4 és fél kilométer hosszú sétány jött létre, míg a folyó másik partján 2 és fél kilométeres autómentes zónát alakítottak ki. A zöld területeken kívül találunk itt mászófalat, focipályát és biciklijavító-műhelyt is. Ráadásul

a tilalom bevezetése óta 25 százalékkal csökkent a levegőszennyezettség a környéken.

Az április 2-ai megnyitó után a Szajna bal partján Forrás: AFP/Francois Guillot

A 2024-es olimpiára úszható Szajnát akarnak

A párizsi városházának további tervei is vannak a francia főváros levegőjének megtisztítására.

Az autók havonta egy napra már most is ki vannak tiltva a Champs-Élysées-ről,

de most megnövelik a bicikliutakat és új villamost állítanak üzembe, mindettől pedig azt remélik, hogy tovább csökken a légszennyezettség.

Máris birtokba vették a párizsiak Forrás: AFP/Francois Guillot

A tervek között szerepel az is, hogy

idén nyártól zéró emissziós vízitaxik közlekednének a Szajnán.

A tengeri buborékként ismert, napenergiával működő vízitaxik 30 km/h sebességgel haladnak.

A folyó jobb partján Forrás: AFP/Francois Guillot

Hidalgo főpolgármester annak a reményének is hangot adott, hogy a Szajna újra úszható lesz. Párizs ugyanis pályázik a 2024-es olimpiai játékokra, és a városháza azt szeretné, ha a 10 kilométeres nyíltvízi úszást és a triatlon úszó számát a Szajnában lehetne lebonyolítani.

A gyalogosoké a rakpart Forrás: AFP/Francois Guillot