Tovább égeti a pénzét az olajhatalom

Szaúd-Arábia
Asia, Arabic Peninsula, Saudi Arabia, Al Khobar, oil field
Vágólapra másolva!
Az elemzők némi meglepetéssel figyelik, hogy Szaúd-Arábia devizatartalékai annak ellenére is csökkennek, hogy az olajár az elmúlt időszakban emelkedést mutatott.
Vágólapra másolva!

A szaúdi jegybank nettó külföldi eszközállománya az elmúlt év minden hónapjában átlagosan 6,5 milliárd dollárral zsugorodott, és jelenleg mindössze 500 milliárd dolláron áll – írja a Bloomberg. A csúcsot egyébként a 2014-es 737 milliárd dollár jelentette, amikor az olaj hordónkénti ára 100 dollár fölött volt. Az adatok szerint idén januárban és februárban, 11,8, illetve 9,8 milliárddal csökkentek a szaúdi tartalékok.

Zavaros politika

Tekintve viszont, hogy az elmúlt évben az olajár emelkedést mutatott,

az elemzők némi idegességgel fogadják, hogy az olajhatalom tovább égeti a tartalékait.

A nem szűnő csökkenés egyik oka az lehet, hogy a kormány nem adott el hazai kötvényeket, mindazonáltal az ország bevételei ennek ellenére is bővültek az olajár izmosodása miatt – hangsúlyozta Mohamed Abu Basha, a kairói EFG-Hermes közgazdásza.

A WTI típusú olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Miközben Szaúd-Arábia hosszú távú terve az, hogy csökkentse az olajfüggőségét, az ország vezetése

igyekszik egyensúlyozni a gazdaság élénkítése, illetve a megfelelő mennyiségű tartalékok fenntartása között,

hogy elkerülje a fizetőeszközének leértékelésével kapcsolatos spekulációkat. Jóllehet a kormány korábban is közölte, hogy pénzügyeinek finanszírozását a tartalékok és kötvénykibocsátások segítségével képzeli el, az elemzők szerint ez még nem indokolja a jelenleg tapasztalt havi zsugorodásokat.

Szorongató pénzügyek

Mindazonáltal nem egyszerű a szaúdiak helyzete, mivel a tavalyi banki likviditási nehézségek után az olajállam igyekszik elkerülni a kötvénykibocsátást – jelezte Monica Malik, az Abu Dhabi Commercial Bank vezető közgazdásza. Ráadásul az ország olajbevételeinek csökkenése folyamatosan nyomást gyakorol az államháztartásra. Tavaly Szaúd-Arábia költségvetési hiánya 79 milliárd dollárra emelkedett (a halasztott kifizetésekkel együtt 107 milliárdra).

Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban Forrás: UIG via Getty Images/Myloupe

Ezzel párhuzamosan a Commerzbank elemzője, Apostolos Bantis arra hívta föl a figyelmet, hogy

Szaúd-Arábia tartalékai történelmi összehasonlításban még mindig igen magasak.

Az elemző arra számít, hogy az olajállam nem fog hozzányúlni a rial árfolyamához, amíg a nettó külföldi eszközállomány értéke nem csökken 350 milliárd dollár alá. Mivel pedig a jelenlegi tartalékok még mindig bőségesek, Szaúd-Arábia igen jelentős hitelfelvételi képességgel bír, amíg az olaj ára 40 dollár fölött marad – tette hozzá a Capricorn Fund Managers vezető befektetője, Emad Mostaque.