Eljött a pillanat, összecsapnak a híres nyulak

Kockásfülű nyúl
Vágólapra másolva!
A húsvéti nyuszi éppúgy az ünnep része, mint a locsolás vagy a tojás, netán a kötelező pálinka, amivel ilyenkor a férfiakat kínálják. Egyértelműen a gyerekfolklór része, úgyhogy össze is szedtük a leghíresebb, tévében is látott nyulakat, ön pedig szavazzon a cikk alján!
Vágólapra másolva!

A nyulak éppoly gyakori szereplők az animációs filmekben, mint a macskák, kutyák, jóllehet, sokkal kevesebb háztartásban fordulnak elő, pláne a nagyvárosokban. A tévés nyulak szinte mindig pozitív szereplők, szemben pár ragadozóval, amelyek azonban rendre nagyot koppannak a végén. A tévés nyúl általában talpraesett, segítőkész, fürge, okos, elég jó a PR-juk, kimondhatjuk bátran. Alább be is mutatunk párat, ön pedig szavazzon: ki lesz az idei év tévés nyula?

Nyuszi, Micimackó haverja

A Százholdas pagony egyik legokosabb szereplője, ír-olvas, vezető típus, sokszor terveket szövöget. Ő tervelte ki Zsebibaba elrablását és Tigris megfegyelmezését is. Mára már nagyon megöregedett, egy agg állat: 1926-ban már aktív volt, azaz minimum 91 éves. Ma már bizonyára lomhábban akasztaná a száradni szánt törülközőt és konyharuhát a lukba beszorult Micimackó vaskos lábaira.

Tapsi Hapsi

Ő sem egy mai tinédzser, Bugs Bunny 1940-ben született, a Leon Schlesinger Productions (a későbbi Warner Bros. Cartoons) hozta életre, Mel Blanc volt az első, aki hangját kölcsönözte neki. Egyfolytában vicces és idegesítő megjegyzéseket fűz mindenhez, a „Mi a hézag, hapsikám?" kérdés a védjegyévé vált. A korábbi generációk ismerik, a mai gyerekek ritkábban látják.

Nyúl a No, megállj csak sorozatból

A Nu pagagyi főhősét sokan super 8-as filmeken néztük a nyolcvanas évek elején, de nem hagyott bennünk maradandó nyomot, lényegesen vagányabb, menőbb volt nála a farkas, aki matrózpólóban cigizett, folyton ravasz pofát vágott (illetve menőbb lett volna, de rendre megszívta a kalandokat). A Nu pagagyi igazi szocialista, szovjet sorozat volt, 1969 és 1986 között ment, de a farkasnak hangot adó színész halála után leállt a gyártás egy jó időre.

A legkisebb ugrifüles

Végre egy magyar szereplő! A televíziós bábfilmsorozat, amelyet Csukás István írt és Foky Ottó rendezett, három főszereplője Ugrifüles, a nyúl, Tüskéshátú, a sündisznó és Brekkencs, a béka volt. A sorozat két – 13-13 részes - évadból állt. Az első 1975-ben, a második 1976-ban készült, azaz ő is túl van már a negyvenen.

Kockásfülű nyúl

Ha már a magyar versenyzőknél tartunk, nem mehetünk el a kockásfülű nyúl mellett. Picit fiatalabb, mint az előző rivális, 1974 és 1976 között a Pannónia Filmstúdióban készült a sorozat, 26 részt adtak le belőle. A rendezője Richly Zsolt, forgatókönyvírója Marék Veronika volt, zenéjét Balázs Árpád szerezte. A problémamegoldó állat egyféle szuperhős volt, mert repülni is tudott: kalandjait 90 országban vetítették.

Bob és Bobek

A csehszlovák rajzfilmtermésből szívesen emlékszünk a Bob és Bobekre is, ez két nyúlról szólt, akik egy cilinderben laktak. A nagyobbik, Bob szorgalmas volt, de a kisebbiket, Bobeket állandóan noszogatni kellett, hogy csináljon valamit. „Ébresztő! Gyerünk dolgozni! – De miért? – Mert a munka nemesít" – zajlott köztük egy szokványos párbeszéd. Nézzen bele, milyen ez csehül:

Roger nyúl (a pácban)

Hollywood az 1940-es években. A film leírása szerint Roger nyúl szeretetre méltó, lógó fülű, hadarós beszédű balfácán, a rajzfilmsztár Baby Herman partnere. A tapsifülesnek oltári nagy szíve van, mindenkit imád, de a kis piros leginkább a feleségéért, a szexi Jessicáért dobog. Az asszony hűtlenségével kapcsolatos pletyka rossz hatással van kétdimenziós barátunk színészi teljesítményére. A stúdió felbéreli Eddie Valiant magándetektívet, hogy szaglásszon körül az ügyben. Amikor meggyilkolják Marvin Acme-t, az egyik éjszakai klub tulajdonosát, Roger nyúl lesz a bűntény első számú gyanúsítottja – áll a szövegben.

Hét film vagy sorozat főszereplőire emlékeztünk. Kiből nem főzne egy jó nyúlpaprikást?

Szavazzon!

Melyiket nézi szívesen?