Új fejezet nyílik a font életében

kamat, hozam, kötvény, profit
band rubber band stationery bank of england banking british british currency CURRENCY money BUNDLE buying commercial detail FINANCE focus B
font (GBP)
Vágólapra másolva!
Jelentősen felforgatta az elemzői véleményeket a brit miniszterelnök, amikor bejelentette, júniusban előrehozott választásokat tartanának Nagy-Britanniában. Ezzel ugyanis stabilabbá válhat a brit deviza, azonban újabb kérdések merülnek föl.
Vágólapra másolva!

Theresa May brit miniszterelnök alaposan felrázta a környezetet a font, illetve a brexittel kapcsolatos tárgyalások körül – mondta a Deutsche Bank elemzője, George Saravelos, aki mostanáig az egyik leginkább pesszimista stratégának számított a font piacán. A június 8-ra beharangozott brit előrehozott választások ugyanis meglepték a pénzügyi piacokat, miután az elemzők többsége úgy vélte, a font egy kitartó bizonytalansági perióduson megy majd keresztül brexit miatt – írja a Financial Times.

A kormányfői bejelentést követően azonban a brit deviza öthónapos magasságba emelkedett, kitörve az 1,20-1,27 dolláros tartományból, ahol október közepe óta tartózkodott.

Ez az elmozdulás, pedig a bluechip részvényeket tömörítő FTSE 100 indexre is hatással volt.

A mutató ugyanis korábban profitált a gyenge fontból, azonban a mostani felpattanás eredményeként olyan veszteséget produkált, amelyre a brexitszvazást másnapja óta nem volt példa.

Szép remények

A font erősödésének egyik oka, hogy a referendum óta először vált realitássá, hogy megvalósulhat a soft brexit, vagyis a piaci és gazdasági szempontból békés válás a kontinens és a szigetország között.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Az előrehozott választás egyébként

egy jól átgondolt taktikai húzás May részéről.

Egyrészt ugyanis visszafoghatja vele pártjának euroszektpikusait, másrészt megerősített felhatalmazást kap a tárgyalásokhoz. Ezzel párhuzamosan pedig az egész tárgyalássorozat kontextusát is megváltoztatja, mivel a 2020-as választások irreális tárgyalási menetrendet kényszerítettek volna a kormányfőre.

Mindemellett a fonttal kapcsolatos piaci hangulat két táborra osztható. Az egyik növekvő aggodalmakkal figyeli a brexit kibontakozását, míg a másik úgy látja, a brit deviza igen olcsó.

Zavaros hangulat

A font egyébként az elmúlt hónapban szépen teljesített, és csupán a japán jen tudott lendületesebben izmosodni a dollár ellenében. Ráadásul Nick Parsons, a National Australia Bank elemzője szerint most további terep nyílt meg a font emelkedése előtt. A politikai kockázatok újraértékelése mellett ugyanis

Nagy-Britannia versenyképes növekedést, inflációt, valamint kamatkörnyezetet tud fölmutatni, miközben a font igencsak olcsónak számít

– tette hozzá Steven Andrew, az M&G menedzsere.

A devizapiac is készül a választásokra Forrás: Joe Giddens/PA

Mindazonáltal vannak olyan elemzők is, akik sokkal pesszimistábba hangulatban készülnek a rendkívüli választásokra. Egyesek szerint ugyanis ez az esemény csak még tovább növeli a brexit körüli politikai és gazdasági bizonytalanságokat, mivel

csak egy plusz tényezővel bonyolítja az egyébként is zavaros helyzetet.

A nehezen kiszámítható környezet pedig kellemetlenül érintheti az üzleti beruházásokat is. Nem mellékesen pedig az is kérdéses, hogy a választásokat követően valóban erősödik-e majd May pozíciója, illetve nem egyértelmű, hogy a befektetők automatikusan elhiszik-e majd, hogy a miniszterelnök az esetelegesen nagyobb fölhatalmazást a soft brexit érdekében használja föl.