Egyre kevesebb cég adna cafeteriát

Erzsébet-utalvány, Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, hideg és meleg étkezési utalvány, cafeteria
Vágólapra másolva!
Történelmi mélypontra zuhant a cafeteriával tervező vállalkozások aránya. A következő egy év során a kkv-k mindössze negyede kívánja béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. 
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, egyértelmű választ adtak a hazai vállalkozások a 2017. január 1-jén életbe lépett új cafeteriatörvényre. Az előző negyedévi enyhe emelkedést követően ugyanis tovább folytatódik a csökkenő trend, amellyel történelmi mélypontra zuhant a béren kívüli juttatással tervező cégek aránya.

Az idén megjelent készpénz ugyanolyan népszerű, mint az Erzsébet-utalvány Forrás: MTI/Soós Lajos

Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője szerint az előttünk álló egy évben

amely negatív rekord az index eddigi 12 és fél éves történetében. A nagy kérdés az, hogy ez az erőteljes visszaesés csak egy átmeneti állapot, és egyelőre kivárnak a cégek az új szabályokkal kapcsolatban, vagy egyre inkább elhatárolódnak a béren kívüli és egyes meghatározott juttatásoktól.

A különböző elemek népszerűsége egyaránt csökkent, kivétel ez alól a pénzjuttatás, amellyel ugyanannyi cég számol jelenleg, mint az előző negyedévben.

  • Az első helyen továbbra is az Erzsébet-utalvány áll, de népszerűsége 16-ról 10 százalékra csökkent.
  • Ezzel a dobogó legfelső fokát most már a pénzjuttatással kell megosztania (10 százalék).
  • A közlekedési költségtérítés jelenleg a második helyen szerepel. Népszerűsége 17 százalékról 7 százalékrara esett.
  • A harmadik helyen levő SZÉP Kártya 9-ről 4 százalékra zsugorodott.

A különböző méretű cégek közül a mikro- és kisvállalkozások alkalmazottjai kevésbé számíthatnak cafeteriára (21 és 25 százalék), a középvállalkozásoknál viszont ez az arány már 52 százalék.

A béren kívüli juttatás alkalmazásának gyakorisága minden ágazatban jelentősen lecsökkent.

Az Alföldön nagyobb az esély a cafeteriára

A szolgáltató és mezőgazdasági szektorban közel minden negyedik (21 és 23 százalék) cég tervezi cafeteriával támogatni dolgozóit a következő egy év során, míg az iparban (28 százalék) és a kereskedelemben (30 százalék) ennél egy fokkal kedvezőbb a helyzet.

Területileg mindössze az Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon dolgozók számíthatnak az átlagnál magasabb arányban béren kívüli juttatásra az index szerint.