Szakadás előtt a technológiai óriások

Nasdaq
Vágólapra másolva!
Néhány hónapon belül akár 15 százalékot is eshetnek a nagy amerikai technológiai cégek részvényei. Egy alapmenedzser szerint ugyanis immáron teljes áron pörögnek az óriások papírjai. Egy esetleges korrekció azonban kedvező vételi lehetőséget is biztosíthat a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Noha nem örömmel, de eladja érdekeltségeit a legnagyobb technológiai papírokban Patrick Armstrong, a Plurimi vezető befektetője. Az alapmenedzser ugyanis bár évekig azt mondta, hogy az Apple, az Alphabet vagy a Microsoft részvényei jó árakon forognak, mára megváltozott a véleménye – írja a CNBC. Armstrong szerint ugyanis ezen papírokkal most már olyan magas árakon kereskednek, hogy eljött a kiszállás ideje.

Veszélyes csúcsok

Mindazonáltal a befektető messze nem örökre mond le a sztárok részvényeiről. Úgy számol ugyanis, hogy a közeljövőben

egy 10-15 százalékos korrekció következik majd, tehát a nyáron ismét el lehet kezdeni vásárolni.

A szakértő egyébként arra alapozza a véleményét, hogy a kiigazított ár/eredmény arány alapján, az S&P 500 index manapság 29,3-szoros áron forog, míg a mutató átlaga 16,7-szeres.

A Nasdaq Composite Index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Ráadásul Armstrong hangsúlyozta, az amerikai történelemben mindössze kétszer fordult elő, hogy az amerikai részvények ilyen magas értékeltségekkel forogtak. Először az 1929-es Fekete Kedd volt, amikor a piac összeomlott, míg másodszor a 2000-es internetbuborék idején, amikor szintén szakadás következett.

Miközben tehát a piaci szereplők azzal számolnak, hogy a kamatok örökre alacsonyan maradnak, míg az infláció beindul, a gazdasági növekedés pedig fokozódik, amennyiben ezek közül az egyik nem válik valósággá, könnyedén bekövetkezhet a korrekció – tette hozzá.

Ezzel együtt

a technológiai részvények igen szép ralit produkáltak az elmúlt hónapokban.

A Google mögött álló Alphabet részvényei idén 19,7 százalékot, az Apple 27 százalékot, míg a Microsoft 11 százalékot izmosodott. Az alapvetően technológiai papírokat tömörítő Nasdaq pedig rekord szintet ért el.

Fundamentális erő

Amennyiben azt nézzük, hogy az említett vállalatok milyen eredményekről jelentettek a közelmúltban, az látszik, hogy az Apple lenyomta a várakozásokat az egy részvényre eső profit terén, de gyengén teljesített az iPhone eladásokban. A Microsoft profitja szintén jobb lett a vártnál, de a bevétele nem. Az Alphabet profit és bevételi oldalon is felülmúlta az elemzői konszenzust.

Ezzel együtt

optimizmus uralkodik a piacokon a vállalatokkal kapcsolatban,

noha különböző okok miatt. Az Apple-től azt várják, hogy még idén beindulhat egy iPhone „szuperciklus", míg a Microsoft várhatóan erősíti a felhő alapú üzletágát. Armstrong maga is hangsúlyozta mindezek alapján, hogy nincs is semmi probléma cégek fundamentális teljesítményeivel, és éppen ezek alapozzák meg az értékeltségek emelkedését. Éppen ezért nevezi a jelenlegi helyzetet teljes árazásnak, amikor a fundamentális tényezők teljesen beépülnek a részvény árfolyamába, miközben a jövőkép megalapozottan kedvező.

A nagyok ereje egyelőre nincs veszélyben Forrás: Justin Sullivan / Getty Images

Úgy tűnik, abban nagyjából egyetértés van az elemzők között, hogy

minden eladási hullám a sztárok papírjainak piacán, kiváló vételi lehetőséget biztosít a befektetők számára.

Az alapvető, hosszú távú kilátások ugyanis továbbra is igen erősek. Armstrong egyébként manapság azt a taktikát választja, hogy inkább az olyan amerikai chipgyártók papírjait veszi, mint a Qualcomm és az Intel. Ezek a cégek ugyanis kimaradtak a nagy eufóriából, vagyis kedvezőbb árakon forognak.