Újra felszállt a fura óriás

Airlander
Vágólapra másolva!
A tavalyi baleset után megjavították a világ legnagyobb légi járművét.
Vágólapra másolva!

Az angliai Cardington légi bázison ismét felemelkedett a a levegőbe az Airlander 10, amely a világ legnagyobb légi járművének számít – írja a BBC. Az órás léghajó tavaly augusztus 24-én szenvedett balesetet, amikor orral a földnek ütközött, mert a horgonyzsinórja egy villanyvezetékbe akadt.

Akkor senki sem sérült meg, ám

a pilótafülkében komoly kár keletkezett, amit mostanra kijavítottak.

A biztonság fokozására felszereltek rá többek között két felfújható lábat, amelyek a földet éréskor óvják a pilótafülkét. A jármű most rendben leszállt.

A Hybrid Air Vehicles kis brit cég által kifejlesztett jármű léghajó, helikopter és repülőgép keveréke. Hossza 92 méter, vagyis 8 méterrel hosszabb az eddig a világ legnagyobb légi járművének tartott An-225 orosz repülőgépnél. A gyártó szerint a héliummal töltött léghajó 4900 méteres magasságig tud majd emelkedni, sebessége eléri az óránkénti 150 kilométert, akár 10 tonna terhet is szállíthat, és

képes lesz egyfolytában akár két hétig is a levegőben maradni.

A gyártó azt reméli, hogy 2021-ig 10 példányt is eladhat a héliummal, tehát nem gyúlékony anyaggal töltött léghajóból. A fejlesztők egy ennél is nagyobb, akár 50 tonna terhet elbíró léghajót szeretnének konstruálni a 2020-as évek elejére.