A német kiállítás nyerte az Arany Oroszlánt

Velencei Biennále Német Pavilon Anne Imhof
Actors perform a performance by Anne Imhof titled 'Faust' before the start of the 57th Venice Biennale ('La Biennale di Venezia - 57th International Art Exhibition') during the opening of the German Pavillon in Venice, Italy, 10 May 2017. The 57th Venice Biennale takes place from 13 May to 26 November 2017. - NO WIRE SERVICE - Photo: Felix Hörhager/dpa
Vágólapra másolva!
A Németország pavilonjában kiállító Anne Imhof projektje nyerte az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé legjobb nemzeti részvételéért járó Arany Oroszlán-díjat, a Viva Arte Viva című főkurátori kiállítás legjobb művészének pedig a szintén német Franz Erhard Walthert választotta a nemzetközi zsűri.
Vágólapra másolva!
Anne Imhof Faust című performansza a német pavilon megnyitóján Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Hörhager

Anne Imhof erőteljes és zavarbaejtő installációja a mai korra vonatkozó, sürgető kérdéseket vet fel, miközben a szorongás állapotába sodorja a nézőt - áll a zsűri indoklásában. Brazília pavilonja Cinthia Marcelle Vadászterület (Chao de caca) című kiállításával a 2017-es biennálé különdíját érdemelte ki.

Franz Erhard Walther szintén egy műfaji határokat elmosó projekttel nyerte el idén a Christine Macel által rendezett főkurátori kiállítás legjobb művészének járó Arany Oroszlánt.

A zsűri szerint Walther munkája formákat, színeket, anyagokat kínál együtt szobrászatal és perfromance-szal, a nézőket aktivizálva és állásfoglalásra késztetve. A díj odaítélésének másik indoka az alkotó életművének radikális és összetett természete, amely nagy hatást gyakorol korunkra.

Köztéri installáció a Velencei Biennálén Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hassan Khan brit képzőművész a főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal művészének odaítélt Ezüst Oroszlán-díjat nyerte el hangalapú installációjával, amely Az Idő és a Végtelen pavilonja című szekcióban kapott helyet, a magyar Csörgő Attila Clockwork című munkája mellett.

A zsűri különdíjjal jutalmazta az amerikai Charles Atlas és a koszovói Petrit Halilaj alkotásait,

az Arany Oroszlán életműdíjat pedig az amerikai Carolee Schneemann vehette át,

aki munkáiban általában a testtel, a nemi szerepekkel és a szexualitással foglalkozik.

Az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálé a díjátadó napján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt; a seregszemle kiállításai - köztük a magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje - november 26-ig látogathatók.

Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor és Várnai Gyula képzőművész Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje. A képre kattintva galéria nyílik Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt