Fontos megállapodás után erősödik az olaj

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Lendületes emelkedést produkált hétfőn az olaj árfolyama, miután Szaúd-Arábia és Oroszország közös közleményben jelezte, 2018 márciusáig kiterjeszthetik az olajkitermelés visszafogását.
Vágólapra másolva!

Több mint 3 százalékos erősödést mutatott a Brent típusú nyersolaj ára közép-európai idő szerint hétfő délelőtt, de az amerikai WTI olaj 3 százalék fölötti emelkedést produkált. A háttérben az áll, hogy Szaúd-Arábia energiaminisztere, Khalid al-Falih és az orosz kollégája, Alexander Novak találkozott Pekingben, és közölték, az olajpiac megsegítése érdekében az idei év közepétől 2018 márciusáig terjesztenék ki az olajkitermelés visszafogását – írja a CNBC.

Korábban az OPEC – melynek Szaúd-Arábia a tulajdonképpeni vezetője – és más, a szervezeten kívüli kitermelők úgy döntöttek,

hozzávetőleg napi 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében.

A tavalyi döntés ellenére azonban az olaj árfolyama csak alig tudta meghaladni az 50 dolláros hordónkénti árfolyamot az idei év első hónapjaiban, mivel a piacon továbbra is erős a túlkínálat.

A Brent típusú olaj árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A mostani megegyezés azért kiemelt jelentőségű, mert Oroszország a világ legnagyobb olajkitermelője, míg Szaúd-Arábia a legnagyobb olajexportőr.

A két ország együtt nagyjából napi 20 millió hordónyi olaj kitermelését kontrollálja, amely a globális fogyasztás ötödének felel meg.

Mindeközben bonyolítja a helyzetet, hogy a szaúdiak és az oroszok egyaránt éles versenyt folytatnak Kínával az olajpiac uralmáért. Kínáé ugyanis a világ leggyorsabban növekvő olajpiaca, és egyre közelebb áll ahhoz, hogy a legnagyobb importőrré lépjen elő, lenyomva az Egyesült Államokat.

Emellett a stabilitási terveket az USA is alááshatja, mivel

az Egyesült Államok nem vesz részt a csökkentési megállapodásban.

Ráadásul az amerikai palaolaj már egy ideje nehezíti az olajhatalmak helyzetét, miközben a folyamatosan növekvő kitermelés akár rekord szintre is lökheti az amerikai kibocsátást a következő évben.

Jelenleg az USA napi 9,3 millió hordó olajat termel, ami több mint 10 százalékkal haladja meg a 2016 közepén tapasztalt szintet.