Külföldi profit hajtja az amerikai cégeket

Wall Street
Vágólapra másolva!
Az amerikai cégek jelentősen profitálnak a külföldi tevékenységekből, köszönhetően a gazdasági növekedéseknek, a gyenge bérnyomásnak, valamint a fokozódó nyereségnövekedésnek.
Vágólapra másolva!

Az idei első negyedévben az S&P 500 index vállalatai éves alapon 14,6 százalékos egy részvényre eső profitnövekedést tudtak felmutatni – idézi a The Wall Street Journal a Thomson Reuters adatait. Ráadásul az elemzők szerint az év további része is kedvezően alakulhat az amerikai cégek számára. Ennek azonban fontos eleme lesz a külföldi tevékenység.

Az előrejelzések szerint ugyanis

az USA-n kívüli működés nyereségesebb lesz, mint a hazai tevékenység.

Ez a folyamat pedig komoly szakadást eredményezhet a részvénypiacon is a vállalatok között.

Noha az Egyesült Államok gazdasága továbbra is egy lassú növekedési pályán halad, a 4,4 százalékos munkanélküliség mellett fokozódhat a bérnövekedés. Ez pedig nyomást helyezhet a vállalati nyereségekre is.

A Goldman Sachs elemzői szerint a bérinfláció egy százalékpontos erősödése 0,8 százalékponttal vágja vissza az S&P cégeinek nyereségét.

Növekvő különbségek

Ráadásul az sem segíti az USA vállalatainak helyzetét, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén várhatóan kamatot emel, miközben egyre kisebb az esélye annak, hogy a kormány idén vállalati adócsökkentéseket hajt végre.

Mindeközben

az Egyesült Államok az S&P 500 cégek bevételeinek mindössze 44 százalékát adják, a fennmaradó rész külföldi működésből származik.

Ezen területeken viszont a nyereségnövekedési lehetőségek sokkal erősebbek. Ez nagyban köszönhető a kihasználatlan munkaerő-piaci kapacitásoknak, illetve annak, hogy számos jegybank még tartózkodik a kamatemeléstől.

Szép profitokat jelent a külföldi tevékenység Forrás: AFP/Adek Berry

Jó példa erre az eurózóna, amely a hivatalos amerikai adatok szerint az amerikai multinacionális cégek külföldi működésből származó nyereségeinek mintegy 40 százalékát adja. Európa ugyanis most már gyorsabb gazdasági növekedést mutat, mint az USA, miközben márciusban 9,5 százalékos volt a munkanélküliség, amely viszont jóval magasabb az amerikai szintnél.

Dolgozók és profitok

Mindez pedig azt is jelenti, hogy

az európai dolgozók nincsenek abban a helyzetben, hogy magasabb béreket követeljenek a cégektől,

melyek egyébként is a kapacitásaikat megközelítő ütemben termelnek, vagyis nincs is szükségük arra, hogy gyorsan új munkaerőt vegyenek föl. A bónuszt pedig az jelenti az amerikai társaságok számára, hogy az euró erősödést mutatott az elmúlt hónapokban, amely erősebb profitot jelent dollárban elszámolva.

Jelentős különbségek alakulhatnak ki a vállalatok között Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ezzel párhuzamosan a feltörekvő piacok nagyrészt talpra álltak a tavalyi pénzügyis sokkokat követően, és egyre jobban profitálnak a fejlett világ gazdasági helyzetének javulásából is – hangsúlyozta JPMorgan elemzője. Ez pedig szintén komoly előnyt jelenthet az amerikai cégeknek a globális ellátási láncok miatt.

Ez a folyamat azonban azt eredményezheti, hogy komoly

szakadás következik be az amerikai cégek között.

Egyre jobban teljesíthetnek ugyanis azok a vállalatok, melyek jelentős külföldi érdekeltségekkel rendelkeznek, miközben a sokkal inkább a belső piacra fókuszáló cégek, mint például az egyébként is szenvedő kiskereskedelem területén, kimaradhatnak a szárnyalásból, és nehezebb helyzetbe kerülhetnek.