Lassan kiürülnek a londoni irodaházak

London
People visit Garden Barge Square at Downings Road Moorings, near Tower Bridge, which are open to the public as part of the Open Garden Squares Weekend in London on June 14, 2015. The Open Garden Squares Weekend allows members of the public access to 223 gardens, many of which are private for the remainder of the year, in 27 boroughs across London. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
Bajba kerülnek az irodaházak tulajdonosai London belső részein, ahogy egyre több vállalat keresett magának új helyet az elmúlt 12 hónapban. Ráadásul igen nehéz új bérlőket találni a helyükre.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy év során olyan nagy cégek is költözni kezdtek, mint a UBS Group, fokozva ezzel a nyomást London belső kerületeinek irodapiacán – írja a Bloomberg. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az idei első negyedévben a teljes irodai kihasználatlanság 5,8 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 3,9 százalékkal – derül ki a Deloitte adataiból. Ez pedig 2009 óta a legnagyobb ütemű növekedésnek számít.

A cég elemzője szerint

az új irodák iránt továbbra is érezhető a kereslet, azonban a régebbi, használt helyek piaca lehűlt.

A háttérben az áll, hogy a befektetők elkezdtek kivonulni a londoni ingatlanpiacról a tavalyi brexitszavazást követően. Felerősödtek ugyanis az azzal kapcsolatos félelmek, hogy az Európai Unióból való kilépés bedöntheti a londoni irodák iránti keresletet.

A UBS is maga mögött hagyta a régi irodákat Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Jóllehet az olyan nagy cégek, mint az Apple vagy a Deutsche Bank irodabérlései enyhítették némileg a referendum utáni feszültséget, a legfrissebb számok arra utalnak, hogy erősen korlátozottak a brit főváros irodapiacának talpra állási lehetőségei.

A bérlők számára elérhető londoni irodahelyek száma 36 százalékkal bővült 2016-ban, és további 19 százalékkal az idei első negyedévben – mondják a Deloitte elemzői. Az adatok szerint

a növekedés szinte egészét olyan irodák adják, melyek a cégek leépítéseinek vagy költözéseinek az eredményeként szabadultak fel.

A UBS például éppen tavaly zárt le egy jelentős költözési folyamatot, maga mögött hagyva számos régebbi épületet. A cég ugyanis egyetlen új londoni székhelyre tette át a működését.

Ezzel párhuzamosan az építés alatt álló irodahelyek London belső részében 6 százalékkal 13,1 millió négyzetméterre csökkentek a márciusig tartó hat hónapban.

Ez volt az első zsugorodás 2014 szeptembere óta.

Következésképpen a brexitszavazás utáni gyengülés most már igencsak érezhetően megjelent a londoni irodapiacon. A Deloitte elemzője szerint egyértelműen tapasztalható, hogy az ingatlanfejlesztők visszafogták magukat, köszönhetően a megnövekedett építkezési költségeknek, illetve a politikai bizonytalanságokból fakadó gyenge keresletnek.