Kitörhet a fémek háborúja

platina
Platinum rings are seen on display at the Union Street Goldsmith 26 March 2004 in San Francisco. Platinum, which is used in jewelry and in catalysts to clean car exhaust fumes, hit $924.00 an ounce in Asia on Wednesday, its highest since March 1980 when the metal touched $1,047.50. Analysts expect the price soar over $1,000 per ounce to reach all-time highs. (Justin Sullivan/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY *** Local Caption ***
Vágólapra másolva!
A jelenlegi trendek alapján elképzelhető, hogy olyan esemény következik be a nyersanyagpiacon, amelyre 16 éven nem volt példa. A palládium ugyanis drágább lehet, mint a platina.
Vágólapra másolva!

A két nyersanyag közti árkülönbség ebben a hónapban unciánként kevesebb mint 100 dollárra csökkent. A palládium ugyanis megközelítette a legmagasabb árfolyamát 2014 szeptembere óta, míg a platina 15 hónapja nem látott mélyponttal szemez – írja a Financial Times.

Nehéz jósolni

A jövőt azonban azért is nehéz megjósolni, mert mindkét fém teljesítményét számos tényező befolyásolja. Egyrészt komoly hatást gyakorolhat az arany árfolyama, melyet a dollár is meg tud mozgatni. Ezzel együtt a kisbefektetők hangulata is szerepet játszik, mivel ha elkezdenek bevásárolni a fémekre fókuszáló tőzsdén kereskedett alapokból, akkor az is nyomhatja a piacot.

Mindazonáltal

a jelenlegi mozgások, úgy tűnik, sokkal inkább fundamentális alapokon állnak.

A palládium piaca ugyanis egyre növekvő hiányt mutat, míg a platina idén hat éve először többletet produkál – mondják a brit Johnson Matthey elemzői.

A palládium árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Ráadásul jelenleg az látszik, ebben az évben a platina piacának csökkenő keresletekkel is szembe kell néznie, elsősorban az ékszerpiac, illetve az autóipar felől.

Iparági különbségek

Miközben ugyanis az elemzők arra számítanak, hogy platinát felhasználó kínai ékszeripar gyengülni fog, az autóipar mindkét fém esetében fontos területet jelent. A különbség azonban az, hogy

a platinát sokkal inkább a dízelautókhoz használják, melyek piaca várhatóan zsugorodni fog

a környezetszennyezési problémák miatt.

A platina árfolyamának teljesítménye Forrás: Investing.com

Ezzel együtt az ICBC nyersanyagpiaci elemzői úgy látják, a dízelautók európai eladásaival kapcsolatos fenyegetettség túlértékelt. Hozzáteszik, a globális platinapiac viszonylag stabilnak mondható, és valószínűleg az is marad a következő, legalább két évben.