Tovább csábítanak a feltörekvő piacok

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Az eddigi jó teljesítmény után továbbra is vonzóak maradnak a feltörekvő piacok a Deutsche Bank szerint. Mindeközben a befektetők az erős profitok és a kedvező értékeltségek ellenére is félnek a térségtől.
Vágólapra másolva!

A feltörekvőkkel kapcsolatos optimizmus a jövőben is kitart majd, legalábbis a következő három évben biztosan – mondta a CNBC-nek a Deutsche Bank vezető befektetője Sean Taylor. A szakértő szerint egyre inkább összhangba kerül a globális gazdasági talpra állás, főként a kereskedelem területén. Amennyiben pedig ez fenntarthatónak bizonyul, az különösen jól érintheti a feltörekvő piacokat, ha folytatódnak a reformok a régióban.

Ezzel párhuzamosan a banknál erősen szelektálnak a feltörekvő kötvények között, ahogy elsősorban a kemény devizákat preferálják.

A részvénypiacok terén kiemelten figyelik a latin-amerikai és az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) papírokat.

Ázsiában Kínát és Dél-Koreát súlyozzák felül, miközben semleges pozíciót vesznek fel a tajvani és indiai befektetésekkel kapcsolatban – tette hozzá Taylor.

Kitarthat a feltörekvők vonzereje Forrás: REUTERS

A feltörekvő piacok részvényindexei közül kiemelten érdekes lehet az indonéz Jakarta composite, amely 2016 egyik legjobban teljesítő mutatója volt, és idén is 7 százalékot erősödött. Emellett bár a brazil Bovespa nagyot szakadt a múlt héten kirobbant politikai válság miatt, még mindig 4 százalékos pluszban van 2017-ben, az elmúlt 12 hónapot tekintve pedig 25,98 százalékos erősödést produkált.

Növekvő vonzerő

Mindemellett az amerikai kamatok emelkedésével

a befektetők egyre inkább áttérhetnek a feltörekvő piacokra a kedvezőbb hozamokért.

Egy átlagos feltörekvő piaci tőzsdén kereskedett alap (ETF) ugyanis nagyjából 5 százalékot izmosodott ebben az évben, lenyomva ezzel a legjobban teljesítő amerikai kötvény ETF-eket.

Az iShares MSCI Emerging Markets (EEM) teljesítménye Forrás: Investing.com

Nem véletlen tehát, hogy a Goldman Sachs elemzői is erősen ajánlják a térséget, kiemelve a feltörekvők helyi adósságpiacait. A pénzintézet szakembere, Jonathan Xiong jelezte, az amerikai és az európai kötvénypiacok nem tudnak jelentős likviditási prémiumot nyújtani, felértékelve ezzel a feltörekvők vonzerejét.

A magas reálkamatok, a pozitív növekedés, valamint a vásárlóerő paritáshoz viszonyított alacsony értékeltségek egyaránt arra utalnak, hogy a feltörekvő régiókban komoly lehetőségek vannak – tette hozzá a Goldman szakértője.

Kitartó aggodalmak

Mindazonáltal nem mindenki osztja a fenti optimista véleményt. A Vanda Research vezetője, Jason Ambrose szerint ugyanis túl nagy a tömeg a feltörekvő részvény- és devizapiacokon. Ráadásul – tette hozzá – a térség még mindig erősen érzékeny az amerikai dollár erejére, ami kockázatos lehet.

A zöldhasú erősödése ugyanis gyakran igen negatívan érinti a feltörekvő piacokat,

és nem csupán azért, mert nyomást helyez a nyersanyagárakra, hanem mert megemeli a dollárban denominált adósságállományt is.

Mindazonáltal a dollár igencsak visszahúzódott idén a januárban elért 14 éves csúcsáról, és ebben az évben mintegy 4,3 százalékot gyengült más fizetőeszközökhöz képest.