A technológiai óriások kiélvezik a külföldi vagyonokat

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Egyelőre kivárnak a legnagyobb amerikai technológiai cégek, melyek összesen több mint 500 milliárdnyi készpénzt parkoltatnak külföldön. Az új amerikai kormány ugyanis elvileg adócsökkentéssel ösztönözné a pénzek hazavitelét, de a gigászok egyelőre nincsenek rászorulva a külföldi pénzek hazai felhasználására.
Vágólapra másolva!

A 10 legnagyobb amerikai technológiai cég 545 milliárd dollárnyi készpénzt tárol külföldön, elsősorban adóoptimalizálási szempontok miatt. Ez az összeg pedig most elsősorban arra vár, hogy a Trump adminisztráció valóban csökkenti-e a jelenleg 35 százalékos adórátát, melyet a hazavitel esetén a cégeknek meg kellene fizetniük – írja a The Wall Street Journal.

Az adócsökkentési kilátásokkal kapcsolatos homály azonban most már a tőzsdét is elérte a múlt héten. A Nasdaq ugyanis közel egy éve nem látott gyenge napot is produkált, de az Apple is kapott egy 3,4 százalékos pofont. Nem véletlen, hogy ez a téma az Apple papírját komolyan érinti, mivel

a vállalat 230 milliárd dollárt parkoltat külföldön,

amivel messze a legnagyobb offshore készpénzállománnyal rendelkezik a technológiai cégek között.

Várakozások és lehetőségek

Ezzel együtt a bizonytalanságok visszafogják az esetleges nagy üzletekkel kapcsolatos várakozásokat is, melyeket korábban a készpénzállomány hazavitelének lehetősége fűtött. Míg korábban még olyan fantáziák is teret kaptak, miszerint az Apple akár megvehetné a Netflixet vagy a Disneyt, mostanra ott tartunk, hogy a kisebb cégek is kezdenek nehezebb helyzetbe kerülni. Ezek értéke ugyanis csökkenhet azzal, ha egyre csekélyebb az esélye annak, hogy egy óriás esetleg megveheti őket.

A Nasdaq 100 index teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindazonáltal

a külföldön tárolt készpénz a jelenlegi formájában is hasznosítható az Egyesült Államokban.

Az Apple esetében például ez a tőke támasztotta meg a cég adósságnövekedését, amelyből részvény-visszavásárlásokat, illetve osztalékemelést finanszíroztak. A Microsoft, az Oracle és a Cisco Systems szintén ezeket a pénzeket tette oda a hitelfelvételek mögé. Ez a négy cég egyébként a kombinált piaci értékük 28 százalékát tartják külföldön készpénzben.

Emellett a készpénzállomány

segít visszafogni a cégek igen magas értékeltségeit is.

Az Apple részvénye például 16-szoros áron forog a várható nyereségéhez képest, amely ötéves csúcsnak számít. Ha azonban levesszük ebből a nettó készpénzállományát, akkor már csak 12,7-szeres az értékeltség. A Google mögött álló Alphabet, illetve a Microsoft esetében a nettó készpénzállomány kizárásával 14, illetve 9 százalékos értékeltség zsugorodás következik be.

Kedvező helyzeben

Az sem elhanyagolható szempont azonban, hogy

a sokak által várt nagy üzletek egyáltalán nem biztos, hogy összejönnek, ha a technológiai gigászok hazaviszik a pénzeiket.

Miközben továbbra is tartják a vonzerejüket a befektetők szemében, a Microsoft például még mindig a LinkedIn tavalyi felvásárlásával van elfoglalva, a Google és az Amazon pedig inkább kerülte a jelentősebb üzleteket az elmúlt időszakban.

Kivárnak a legnagyobb technológiai cégek Forrás: AFP/Justin Sullivan

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a külföldi készpénzállomány hazatelepítése ne járna igen kedvező hatással. Arról van szó csupán, hogy a legnagyobb technológiai társaságok most abban a kedvező helyzetben vannak, hogy egyáltalán nincsenek rászorulva ezen tőke gyors otthoni felhasználására.