Szakadás fenyegeti a fontot

kamat, hozam, kötvény, profit
band rubber band stationery bank of england banking british british currency CURRENCY money BUNDLE buying commercial detail FINANCE focus B
font (GBP)
Vágólapra másolva!
Bárhogy is alakul a brit választások eredménye, az angol font újabb mélyrepülésnek lehet kitéve – vélik a BlueBay Asset Management elemzői.
Vágólapra másolva!

Noha a brit fizetőeszköz erősödésnek indult, miután bejelentették a választásokat a szigetországban, a BlueBay Asset Management a múlt héten elkezdte eladni a fontot. Úgy számolnak ugyanis, hogy a választásokat követően Nagy-Britannia egy igen durva kilépési folyamatnak lesz kitéve – írja a Bloomberg.

Hasonló véleményen vannak az Allianznál is, ahol az elmúlt időszak raliját arra használták föl, hogy shortolják a fontot. Ráadásul a Bloomberg által megkérdezett elemzők előrejelzésének mediánja szerint

a brit fizetőeszköz nagyjából 3 százalékot gyengülhet az idei év végére.

Az 55,5 milliárd dollárt kezelő BlueBay alapmenedzsere, Mark Dowding hangsúlyozta, a múlt héten elkezdték shortolni a fontot, mivel úgy vélik, a nehezebb úton hagyja majd el Nagy-Britannia az Európai Uniót.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Noha a font a tavalyi brexitszavazást követően lendületes gyengülésnek indult, miután nemrégiben bejelentették a június 8-án esedékes előrehozott választásokat, a szigetország devizája emelkedni kezdett. Ennek hátterében az állt, hogy

elkezdődött a spekuláció azzal kapcsolatban, enyhülhet a nyomás a brit kormányon a kilépési tárgyalások során.

Annak ellenére, hogy a font idén mintegy 5 százalékot erősödött a dollár ellenében, még mindig 13 százalékkal marad el a tavaly júniusi, brexitszavazás előtti, szinttől.

Bár továbbra is él a választásokkal kapcsolatos optimizmus a befektetők körében, Dowding szerint a szavazásnak nem lesz túl nagy gyakorlati jelentősége. Éppen ezért úgy számol, az év végéhez közeledve a font elérheti az 1,20 dolláros szintet is, ami nagyjából 8 százalékos gyengülés lenne a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Az alapmenedzser hangsúlyozta, miután tárgyalásokat folytattak Londonban és Brüsszelben, a BliuBay számára úgy tűnik, a brit politikusok hite a könnyű kilépésben irreális álomnak látszik.