A befektetők lecsapnak a brazil felfordulásra

Brazília
Vágólapra másolva!
Öt éve nem látott mértékben vásároltak be a befektetők a brazil részvényalapokból az elmúlt időszakban, miközben Brazília éppen politikai válságon megy keresztül. A portfólió menedzserek ugyanis vételi lehetőséget látnak a felfordulásban.
Vágólapra másolva!

Több mint 750 millió dollár áramlott a brazil részvényalapokba a május 24-én véget ért héten. Az EPFR adatai szerint a ralit az intézményi befektetők vezették, akik lecsaptak a tőzsdén kereskedett alapokra (ETF). A befektetők azt követően vettek lendületet, hogy két hete a brazil részvényindex (Bovespa) 9 százalékot szakadt, ahogy a brazil elnökkel kapcsolatos vesztegetési vádak politikai felfordulást eredményeztek az országban – írja a Financial Times.

Noha a brazil alapok széles körben profitáltak a befektetők étvágyából, külön érdekes a Direxion Daily MSCI Brazil Bull 3X Shares alap, amely egészen 48 százalékot zuhant két hete csütörtökön, majd ezt követően lecsaptak rá az árral szemben spekuláló befektetők.

Erős alapok, zavaros felszín

A vásárlási kedv mögött jelentős részben az állhat, hogy a befektetők úgy érzik, a brazil gazdaság fundamentumainak javulását most beárnyékolja a politikai felfordulás – mondja Brian Jacobsen, a Wells Fargo Management elemzője.

Ez pedig jó vételi lehetőséget jelenthet hosszabb távon.

Mindeközben a május 24-én véget ért héten a feltörekvő piaci részvényalapokba általánosan kevesebb mint 1 milliárd dollár áramlott, míg a kötvényalapokba 1,1 milliárd. Mindkettő igen jelentős csökkenést jelent az egy héttel korábbi szinthez képest.

A tény, hogy a tőke nagyrészt az ETF-ekbe áramlik, azt jelzi, hogy a befektetők igyekeznek short pozíciókat felvenni – hangsúlyozta az EPFR kutatási igazgatója, Cameron Brandt. Hozzátette, ezzel együtt az is igaz, hogy az elmúlt években

a befektetők megszokhatták, hogy minden eladási hullám vételi lehetőséget jelent, mivel a szakadás igen gyorsan el fog múlni.

Brandt megjegyezte, miután Oroszország megszállta a Krím-félszigetet, a következő három hónapban az orosz részvényalapok több mint 20 százalékot izmosodtak.

A Bovespa index idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Miközben az idei év eleje óta már több mint 60 milliárd dollárnyi tőke áramlott a feltörekvő részvény- és kötvényalapokba, vannak olyanok is, akik kevésbé optimisták. Guillermo Osses, a Man GLG feltörekvő hitelpiaci stratégája például úgy látja, a befektetők rendkívül optimisták a brazil adósságpiaccal kapcsolatban, de

Temer elnök bukása fenntarthatatlanná tenné a finanszírozási dinamikát.

Ráadásul – tette hozzá – sokan jelentősen növelték a kitettségeiket a feltörekvő piacokon, amitől az értékeltségek a csúcsokhoz közelítenek. Következésképpen, mára igen jelentősek lettek egy korrekció esélyei.

Káosz és üzlet

Amellett, hogy a brazil bizonytalanság jó vételi lehetőséget jelenthet,

a Goldman Sachs a venezuelai felfordulásra is igyekszik lecsapni.

Nicolás Maduro elnök ugyanis igen nehezen tud tőkét bevonni az országba, ahogy két hónapja folynak a tüntetések Venezuelában. A Goldman azonban ebben a helyzetben 2,8 milliárd dollárért vásárolt kötvényeket az országban.

A MarketWatch információi alapján a bank arra játszik, hogy amennyiben változás áll be a venezuelai kormányban, úgy az általa tartott kötvények értéke a duplájára emelkedik. Jelenleg pedig nagyjából 30 százalékos kedvezménnyel tudnak papírokat vásárolni, így ha a Goldman számításai bejönnek, a pénzintézet igen szépen kereshet a válságon.