Újra nekimegy a fontnak a Deutsche Bank

UK brit munka bér font sterling
Vágólapra másolva!
Megint a font gyengülésére számít a Deutsche Bank, mivel a német pénzintézet szerint a piac már beárazott minden lehetséges fölpattanást a font árfolyamában, amely bekövetkezhet a jövő héten esedékes választásokat követően.
Vágólapra másolva!

Csupán másfél hónap telt el azt követően, hogy a font pozitív kilátásokat produkált, és a Deutsche Bank máris úgy számol, újra eljött a pesszimizmus ideje – idézi a Business Insider a hitelintézet két devizastratégáját. Alan Ruskin és George Saravelos úgy látja, a brit választások esetleges piacbarát eredménye már beárazódott a font árfolyamába, miközben fennáll a kiábrándulás kockázata.

Nincs tere az emelkedésnek

A bank szerint bármi is lesz a választás eredménye,

egy erős konzervatív többség „szükséges, de nem elégséges feltétele" a britek könnyű kilépésének az Európai Unióból.

A barátságos válás azonban nem tűnik könnyen elérhetőnek, mivel a kezdeti tárgyalások nem mentek simán, ráadásul az Unió álláspontja is szigorodik – teszik hozzá az elemzők.

A font/dollár árfolyam alakulása Forrás: Investing.com

Következésképpen, még ha Theresa May és pártja jelentős többséggel nyeri is a jövő csütörtökön esedékes választásokat,

a fonttól akkor sem várható hangsúlyosan pozitív reakció.

Amennyiben ugyanis a választási láz elmúlik a piacon, a kereskedők újra visszatérnek majd a brexit kérdéséhez, továbbá a brit gazdasági lassulás is rányomhatja a bélyegét a szigetország fizetőeszközének árfolyamára.

A fenti véleményre alapozva a Deutsche stratégái a font eladását preferálják az euróval és a svájci frankkal szemben egyaránt.

Kitartó pesszimizmus

A Deutsche Bank egyébként a tavalyi brexitszavazás óta az egyik legkövetkezetesebb és legerősebb a pesszimista előrejelzők között. Legutóbb Saravelos februárban nyilatkozta, hogy a font tovább eshet, és elérheti az 1,05-ös szintet is a dollár ellenében.

Mindazonáltal meglepetésként hatott, hogy a bank áprilisban megváltoztatta az álláspontját, miután Theresa May bejelentette a választásokat. Saravelos akkor azt mondta, hogy ez a lépés alapjaiban okozhat változást a piacon. Akkor a font 1,27 dolláron állt, majd elérte az 1,30 dolláros szintet is, hogy aztán visszatérjen a jelenlegi 1,28 dolláros árfolyamhoz.