Tragikus vélemény érkezett az olajról

olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az olajár múlt héten produkált gyengülése után most olyan elemzői vélemény érkezett, amely szerint a fekete arany hamarosan a hordónkénti 40 dolláros szintet is elérheti.
Vágólapra másolva!

Több mint 2 százalékot zuhant közép-európai idő szerint szerdán az amerikai WTI típusú nyersolaj, fokozva ezzel a múlt héten indult esését. Később korrigált kissé az árfolyam. A szakadás azt követően indult be, hogy a piac elégedetlen volt az OPEC és szövetségesinek legújabb lépésével, noha a megállapodás szerint meghosszabbították az olajkitermelés visszafogását – írja a MarketWatch. A kilenc hónapos hosszabbítást ugyanis a piac biztosra vette, de titkon arra számított, esetleg ennél nagyobb léptékű beavatkozást is bejelenthet a szervezet.

Mindezek után Adam Kobeissi és csapata befektetői hírlevelükben (Kobeissi Letter) közölték, itt az idő az amerikai WTI ellen fogadni, mivel

a nyersanyag két héten belül elérheti a hordónkénti 40 dolláros tartomány alját is.

Az elemzők szerint ugyanis az OPEC legutóbbi döntése nem ad lendületet az olaj árfolyamának. Hozzátették, az Egyesült Államokban folyamatosan bővül az olajkitermelés, míg az OPEC-en kívüli országok ellensúlyozni tudják a kitermelés csökkentése miatt kieső kínálatot.

A WTI típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: investing.com

Ráadásul, figyelmeztetnek, az sem kizárt, hogy egyes OPEC tagok nem is fogják betartani a jelenlegi megállapodást, és inkább csalnak a kitermelésükkel.

A szakértők a múlt heti levelükben közölték, nem látják, hogy az olaj a 200 napos mozgóátlaga, vagyis 51,96 dollár fölé tudna emelkedni, és valóban majdnem ezen a ponton kezdett el süllyedni az olaj ára.

A következő fontos szint a 48,87 dolláros 21 napos mozgóátlag, amelyet ha letör a fekete arany,

gyors és egyenes út vezethet a 45 dolláros szintig

– mondta az elemző csapat a hét elején megfogalmazott levélben. A szerdai gyengülés után az olaj csütörtök délben a 48,77 dolláros szinten állt.