Menekül a tőke Nagy-Britanniából

Horizontal DEMONSTRATION EUROPEAN UNION RALLY DEMONSTRATION AGAINST EUROPEAN FLAG NATIONAL FLAG BIG BEN An EU flag and a Union flag held by a demonstrator is seen with Elizabeth Tower (Big Ben) and the Houses of Parliament as marchers taking part in an an
A Big Ben a négy éven át tartó felújítás előtt a jövő hétfőn szólal meg utoljára.
Vágólapra másolva!
Immáron a hatodik egymást követő héten vonták ki a tőkét a befektetők brit részvénypiaci alapokból. A választások közeledtével ugyanis egyre nőnek a piaci aggodalmak.
Vágólapra másolva!

A brit piacra építő befektetési és tőzsdén kereskedett alapok 668 millió dolláros tőkekivonást szenvedtek el a szerdáig tartó héten. Ez a legnagyobb szám volt április vége óta, és a második legsúlyosabb heti menekülés ebben az évben – idézi a Financial Times az EPFR adatait.

Összességében

a befektetők már 1,6 milliárd dollárt húztak ki a brit alapokból idén,

ahogy egyre fokozódnak az aggodalmak a brexittel kapcsolatban.

Növekvő pesszmizmus

Ráadásul jelenleg minden tényező a piaci pesszimizmus irányába mutat. A gyenge makroadatok mellett a monetáris politika nem változik, míg a jövő héten esedékes választások eredménye a korábban vártnál szorosabb lehet. A brexittel kapcsolatos tárgyalások pedig nem arra utalnak, hogy a britek könnyen, és az előnyöket megtartva hagyhatják majd el az Európai Uniót.

Korábban egyébként számos piaci szereplő optimistán reagált a hírre, hogy választások lesznek a szigetországban, mivel

úgy számoltak, egy jelentősebb kormánypárti győzelem megerősítheti Theresa May miniszterelnök pozícióját az EU-val szemben.

Ennek ellenére a befektetőknek most azzal kell szembesülniük, hogy egyre csökken a különbség a kormányzó konzervatívok és a Munkáspárt között.

Vonzó Európa

Következésképpen a tőke kezd visszaáramolni a kontinentális Európába. Különösen, mióta Emmanuel Macron megnyerte a francia elnökválasztást, és az amerikai részvénypiacnál olcsóbban forgó európai papírok a befektetők szemében nagyobb biztonságba kerültek az európai politika bizonytalanságaival szemben.

Egyre nő a kontinentális Európa vonzereje Forrás: REUTERS

Ezt támasztja alá, hogy az EPFR által követett európai részvényalapok a múlt héten

újabb 2,6 milliárd dolláros tőkebeáramlást könyvelhettek el,

10 hetesre kiterjesztve a 2015 vége óta nem látott tőkebevonási hullámot. A mostani felfutás során már összesen 17,5 milliárd dollár érkezett az európai alapokhoz.

A rali jövője

Ennek eredményeként az európai tőzsdék ralizni kezdtek. Az amerikai papírokkal szembeni értékeltségi rés pedig egyre szűkül, ahogy a piac egésze kezdi megközelíteni a 2000-ben, 2007-ben és 2015-ben elért csúcsokat. Noha ezen csúcsok után a piacok rendre eséseket mutattak, a SocGen elemzői szerint most kitarthat a rali. Ennek oka, hogy mivel tavaly összesen 100 milliárd dolláros tőkekivonást szenvedtek el a régiós alapok, sok befektető még mindig alulpozícionált.

Miközben pedig

az európai politikai környezet egyre stabilabbnak tűnik a befektetők szemében,

az amerikai részvényalapok már a negyedik egymást követő héten tapasztaltak tőkekivonást. A szerdáig tartó hét során 7,4 milliárd dollár szállt el az amerikai alapokból, miután a megelőző négy héten már közel 24 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők.